Travelog: Second experience on Star Cruise Super Star Libra at Penang - She is No Longer Cik Laa

Tuesday, November 11, 2014

Travelog: Second experience on Star Cruise Super Star Libra at Penang

Assalamualaikum blog...

This time nak story about my second experience on board with Star Cruise SuperStar Libra at Penang. Last time trip was with my previous employer, but this time with my husband. Kononnya babymoon gitu..Hehehe..

See my first time experience on board here.

Nothing much I can say on this cruise cause not so many interesting part even dorang dah upgrade to new look. Nothing much different pun. But we took package with 1 night at cruise and 1 night at Flamingo Hotel by The Beach, Tanjung Bungah. We bought the package at Groupon around RM600 excluding fuel surcharge and passenger handling I guess around RM170 for 2 persons. Quite reasonable kan? Mesti orang ingat mahal sangat naik cruise ni but actually not really la. Tak macam uolss melancong ke Bali.

Disebabkan belayar bulan 10, which near to musim tengkujuh, asyik hujan je memanjang. Even while we waiting for check-in pun hujan dan kami terpaksa melepak dekat satu gerai sampai hujan berhenti. Check-in at 5.30pm at Swettenham Pier Cruise Terminal and depart at 9pm. Parking pun tak jauh just 5 minutes walk to the terminal. Naik cruise je kitorang terus masuk bilik letak barang, then keluar amik angin dekat deck atas. Nak bergambo je lebih. Hehe.

Yang best tak payah nak pening kepala pikir nak makan apa atas cruise semua ditanggung. Even Mariners Buffet pun halal. Kalau perasan chef dorang adalah Melayu and most yang dekat kitchen pun Melayu. Dorang dah ada certified Halal for this restaurant. Even tak berminat dengan buffet can try other Malay cuisine restaurant, just for muslim only for a la carte dinner. Tapi, kami nak melantak banyak so we went to buffet.

After our dinner we watch the magic show around 9.15 pm macam tu. Show tu takde la lama sangat around 45mins, but at least we all tak bosan cause we had nothing to do. Yelah...takkan nak masuk club, nak pergi casino, nak tengok show separa bogel pulak kan? Gila ko??? After magic show tu kitorang lepak je lagi atas deck and dekat lobby sambil-sambil melayan nyanyian pianist and berwi-fi di situ. Internet tak nak lepaskan jugaaaaa.

Around 12pm, we all decided to go back to our room and have a rest, cause si hubby katanya tak sabar nak mandi pool esok.

Abaikan model yang terbaring tu

Lift



Buffet Dinner
 



 Esoknya pula, cruise berlabuh pukul 11pagi. After dah berlabuh and check-out tu, kitorang cari kedai makan for lunch. Bukan main susah nak cari kedai makan, ke aku yang tak pekenan sangat makanan local ni, at last pergi juga dekat kedai makan pemes Nasi Kandar Line Clear....hm..not my taste actually makan nasi kandar for lunch and dekat tempat macam tu. Mungkin sebab preggy ni, semua benda aku jadi alah...ada je tak kena dengan mata..tapi sebab nak isi perut, kitorang makan juga di situ.

Then kami pergi ke Gurney Plaza untuk cuci mata sebelum check in di Flamingo Hotel. We reached at the hotel at 2.30pm like that. As mentioned earlier, check-in time suppose to be at 3pm, tapi takpe lah kitorang tunggu aja la kan lagi 30minutes sebab dorang kata bilik masih tengah kemas. But not up to 3pm, we waited for 1 hour, itu pun sebab aku dah bengang tunggu lelama, baru dorang terhegeh nak kasi bilik. Actually kesian juga time tu ramai yang menunggu untuk check-in.

And..room was not as what I expected. Dalam gambar nampak cun gila. Even hotel tu rated as 4 star but I would say it still 3 star hotel. Though I stayed at 3 star hotel in Mid Valley area pun bilik lagi gah dari 4 hotel ni. Bit dissapointed la juga. Tapi yang bestnya hotel ni dekat gila dengan pantai. Tak payah nak drive ke apa. Pergi belakang hotel and turun tangga dah sampai. Boleh buat macam-macam aktiviti lagi. Tapi sayang waktu kitorang pergi tengah musim hujan, so tak boleh buat aktiviti outdoor sangat.

While waiting for check-in
Hotel belakang tu je
Had dinner at Medan Selera Padang Kota




The last day, before balik rumah, kitorang singgah mencari Street Art....Macam gila nak tunggu turn tangkap gambar. Nampak sangat kita ni tourist. Heehuuuu.

Ride basikal yang macam tak pernah ride langsung. Hehe




Seminggu dah Tam hilang :(

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();