Rumahku Idamanku - She is No Longer Cik Laa

Tuesday, November 11, 2014

Rumahku Idamanku

Assalamualaikum...

Bercerita pasal rumah, aku masih belum malu untuk cakap after dah kahwin pun we still staying at parents house. So many reasons kan kenapa tak nak menyewa atau beli rumah? Well, nak beli rumah bukannya murah, lagi-lagi Klang Valley area dekat PJ ni, even dekat Selangor pun. Sebabkan tempat dah banyak maju, mostly rumah yang dibina berkonsep apartment, condominium, service apartment, studio etc. And for long term, I don't think it suits for me if I have big family one day. So, what I am looking for, mesti lah rumah yang ada tanah, either terrace house, semi-D or etc. But as you all know, nowadays rumah bukan rumah mana. Rumah-rumah idaman seperti itu semestinya mahal range RM400k and above dengan location yang jauh dari bandar, dan sudah semestinya kelayakan pinjaman yang tidak mendapat kelulusan dari pihak bank.

Recently, with my effort aku gagah search through internet rumah-rumah yang aku rasa agak ok, dan mungkin agak berpatutan untuk masa sekarang. Ikutkan rumah idaman tu nak la 2 storey terrance house or 2storey Semi-D, tapi must be sure rumah-rumah tu harga mesti more than RM450k. Hmmm...mimpi la kejap kan.

So, apa yang aku jumpa from the result of house hunting ni, 1.5 storey terrace maybe suit for us. Maybe? Sebabnya, nak ikutkan location dia takde lah jauh sangat dari KJ (yang penting my parents house) hehe.,Dan rumah mempunyai 4 bilik, mostly. This location near to main road from Klang - Banting, and via KESAS highway. So, bawah ni antara yang tersenarai dalam list aku.

1. Lembayung Residences (Telok Panglima Garang)





Spec: 4 Bedrooms (2GF & 2FF) + 3 Bathrooms (1GF & 2FF)


2. Taman Amanah (Jenjarom)







Spec: 4 Bedrooms (2GF & 2FF) + 2 Bathrooms (1GF & 1FF)

3. Jalan Bangau (Telok Panglima Garang)




Spec: 4 Bedrooms (3GF & 1FF) + 2 Bathrooms (1GF & 1FF)



 4. Taman Kenaria Villa (Sijangkang) - 2 storey house



4 Bedrooms (2GF & 2FF) + 3 Bathrooms (1GF & 2FF)


Mostly harga-harga rumah ni around RM320k - RM380k. And limited unit available at the moment. Siap ada diskaun untuk bumi and rumah-rumah ni adalah tanah rizab Melayu. Agak-agak gaji individu tak mampu nak bayar, kongsilah nama dengan keluarga. Even, this is not rumah impian for me, but I hope I could have this one day. Even gabung gaji dengan husband pun tak tentu senang-senang loan dapat lepas kalau komitmen kita ni banyak sangat. Huuu.... Nampak macam tergesa sangat ke nak cari rumah? Rasanya macam takde la sangat, cuma ni pelaburan untuk masa akan datang. Bayangkan rumah yang selesa setahun dua lepas boleh dapat below RM300k, but now rumah selesa macam tu dah melebihi RM400k. Lagi setahun dua akan datang dah tentu harga akan lagi naik 20-30% daripada harga sekarang. Tu belum masuk GST lagi..hmmm....

Buat yang tak tahu, kerajaan ada lancarkan Skim Rumah Pertamaku (SRP) untuk golongan muda yang tak mampu membeli hartanah sekarang dengan membiayai deposit sebanyak 10%. For more details, boleh read through at their website: www.srp.com.my. Dengar cerita skim ni pun bukan senang-senang boleh dapat.

p/s: hope to own my 70% dream house soon...if apartment pun jadi lah kan.

Updated: Already booked one of the houses. Semoga ada rezeki akan datang. Amin.

6 comments:

  1. Hi..leh share x which one u booked? and why? coz i pon tgh survey rumah dkat area yg sama jgak n quite interested dgn design lembayung residence..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, finally we all booked 1 and 1/2 storey at Taman Amanah Jenjarom. New phase dah launch rasanya and price agak lain. Boleh check direct dengan developer.

      Delete
  2. Nice info...btw dh apply lembayung residence n Alhamdulillah lulus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...lagi 2-3 tahun dah boleh duduk. Rumah Lembayung cantik.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.