Maternity Preparation - Checklist Keperluan Ibu & Bayi (Sebelum & Selepas Bersalin) - She is No Longer Cik Laa

Tuesday, November 4, 2014

Maternity Preparation - Checklist Keperluan Ibu & Bayi (Sebelum & Selepas Bersalin)

Assalamualaikum....

Sejak akhir-akhir ni kerap sangat nak update blog. Tah kenapa tiba-tiba rajin nak menaip and spend time untuk ber-blog? Mood berubah je, tapi benda malas lain tetap tak berubah. Hehe..

Last week visited to one of Mom & Baby Expo dekat IDCC Shah Alam (31 Oct - 2 Nov). This event ada organised last month dekat Mid Valley tapi tak sempat nak pergi sebab bercuti. So memang dah set planner awal-awal nak shopping and borong barang-barang baby sikit-sikit waktu sekarang ni. Now I'm in half second trimester and soon to reach third trimester dah! Perut pun dah makin nampak and tak boleh disorokkan lagi unless pakai baju longgar bagai memang tak kan nampak.

First time pergi baby expo and boleh nampak banyak barang-barang murah compare dekat luar (baby store, online shop etc.). Yang tak tahan bila dapat tengok baju-baju baby. Ya Allah macam nak beli je satu booth tu! Tapi, nafsu kata sabar, jalan ke depan lagi sebab banyak exhibitor juga yang jual baju baby yang cute miut. Kitorang tak adalah beli semua barang keperluan since we all tak confirm lagi our baby gender (actually dah tahu tapi masih samar-samar) and mungkin tunggu next 3D scan checkup untuk confirm betul-betul. To be safe, kitorang beli color universal. Alaaa...lagipun tecik lagi kan. Buat apa nak colorful bagai. Heheh... Tapi yang penting kitorang takde beli bulky thingy like stroller, baby cot etc. sebab tahu biasanya kalau baby expo ni confirm mahal. Sebab mostly barang yang dijual adalah branded and berkualiti. So, kami dah target nak beli dekat mana with reasonable price. (actually dah terbeli stroller + car seat awal lagi. Heehee). Ada ternampak baby cot yang dijual tu, sangat cantik. Nak beli je rasanya, tapi hati kata sabar lagi...Tunggu next baby expo bulan depan. Kita tengok apa kita nak borong lagi.

Antara barang-barang yang sudah grab. Masih ada lagi di stor.
*Abaikan barang berselerak belakang tu*
Went to antenatal class last week pun Midwife advise untuk prepare sikit barang keperluan dan kepentingan untuk ibu dan anak yang bakal lahir. Elakkan bergaduh dengan encik husband bila barang keperluan tak cukup. Huhu. Sekurang-kurangnya bila dah masuk 7 bulan tu semua barang keperluan dah ada. Bila kandungan dah cecah 7 bulan tu dah ada possibility untuk lahir awal. Doakan saya untuk lahir cukup 9 bulan dan secara normal :)

So, for mommy-to-be, below are checklist for you to ready :)

Keperluan Ibu

Barang ketika mengandung

Baju/Jubah/Dress mengandung
Seluar Mengandung
Blouse Mengandung
New Bra & Panties

Barang Ibu ke Hospital

Kad Lawatan Hospital
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Stokin (2 helai)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Panties (5 helai)
Peralatan Mandi (Pencuci muka, berus gigi, ubat gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad biasa (1 pek)
Selipar (1 pasang)
Kamera
Makanan/Minuman
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk/Sweater (1 helai)
Breast Pad (4 helai)
Nursing Bra (2 helai)

Berpantang (Untuk Ibu)

Set berpantang
Stokin tebal
Baju sejuk
Selipar rumah
Kain batik
Bengkung
Maternity Pad
Pad Biasa
Bantal Lapik Duduk
Minyak angin/urut
Makanan/Minuman
Tukang Urut

Keperluan Bayi

Barang baby ke Hospital

Bag baby
Baby diapers (14keping)
Baju (3 helai)
Minyak (vicks)
Baby wipes/wet tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pasang)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)

Baby Gear

Baju Lengan Pendek (5 helai)
Baju Lengan Panjang (5 helai)
Rompers (5 helai)
Seluar Pendek (5 helai)
Seluar Panjang (5 helai)
Sarung Tangan + Sarung kaki (5 pasang)
Baby bip (1 helai)
Sapu Tangan (5 helai)
Barut
Topi

Diapering

Napkin (1 pek)
Lampin Pakai Buang (3 pek)
Safety Pin (tak perlu)
Changing Mat (tak perlu)
Detergent khas untuk mencuci pakaian bayi
Cloth Diaper (tak perlu)


Baby Care & Grooming

Losyen Bayi
Wet tissue
Sikat
Putik kapas (Cotton Bud)
Cotton Balls
Pengepit Kuku
Nasal Aspirator (untuk selesema)
Methylated Spirit - cuci pusat
Minyak vicks
Minyak Telon Bebiku
Diaper Cream
Bag baby

Nursering

Selimut
Bedding set
Katil Bayi
Dimple Pillow (tak perlu)
Bakul baju kotor
Almari Baby
Bakul baby (untuk simpan toiletries)

Feeding

Botol saiz S (2 botol)
Puting botol susu (2 pcs)
Berus pembersih botol
Nipple cream
Nursing pad washable (2 pairs)
Nursing pad disposal (2 kotak)
Shield collector (tak perlu)
Breast Pump
Cooler Bag (tak perlu)
Breast Milk Storage Bottle
Nursing Pillow
Termos
Cecair pencuci botol
Drying rack

Travelling

Bag baby
Baby Sling
Stroller
Baby Carrier
Bakul baby
Nursing Cover

Bathing

Tuala
Besen mandi & tempat duduk dulang
Sabun Mandi

Extra

Penyangkut Baju bulat kecik
Penyangkut baju bulat
Penyangkut kecik
Spray Air

Thanks to Blog Juju kerana sudi share checklist ni :)

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();