Pembelian secara ansuran tanpa penggunaan credit card - She is No Longer Cik Laa

Monday, October 17, 2016

Pembelian secara ansuran tanpa penggunaan credit card



Assalamualaikum...

Terasa nak review dan share pulak pasal entri ni. Kenapa review dan share? Sebabnya kita dah mengalaminya sendiri.

Okay, korang pernah tak beli anything secara ansuran? Jangan libatkan pembelian kereta dan rumah la sebab tu dah consider di luar kategori. Huhu. Contohnya korang nak beli furniture ke, smart phone ke, gadjet ke, TANPA menggunakan sebarang credit card? Susah kan nak jumpa retailer yang menjual barang tanpa pre-auth korang punya credit card?

Okay, mai sini kita nak share, ada satu apps namanya AKULAKU, merupakan apps yang menjual segala barangan secara online dan boleh dibayar secara ansuran. Caranya senang saja, korang perlu install apss AKULAKU di Android/Apple Store. Sesudah install, korang perlu mendaftar akaun korang.

AKULAKU bukan menjual secara ansuran saja, korang juga boleh beli secara terus/full payment. Kalau full payment lagi jimat. Pembelian tanpa ansuran ni hanya memerlukan korang membuat bayaran muka yang minima saja. Banyak vendor dalam apps AKULAKU ni, so kemungkinan harga barangan untuk setiap barang berbeza walaupun jenis dan model tu sama. Korang just kena pandai survey harga saja.

Untuk membuat pembelian secara ansuran, memerlukan korang berdaftar dengan pihak AKULAKU. Bukan daftar akaun baru, guna existing akaun korang, just apply untuk ansuran sahaja. Korang hanya perlu isi details korang beserta IC & Payment slip. Semuanya korang boleh upload dalam apps ni. Tak perlu nak email. Lepas korang submit application tu, dorang akan call dalam masa 2-3hari untuk verify. Kena ingat, dorang juga akan call emergency contact korang untuk verify. Make sure emergency contact korang tu adalah orang terdekat.

After that, korang boleh check under 'Bil', dekat situ akan ada kredit berapa korang akan dapat untuk buat pembelian ansuran. Biasanya kredit ni based on korang punya gaji juga. Kredit ni adalah harga pembelian maksimum korang boleh beli. Contohnya haritu waktu kita beli  kita dapat kredit mroe than RM2000++, and harga kita beli phone kurang dari kredit, so kira kita ada balance kredit tu lagi.


Ni homepage apps AKULAKU.


Boleh search barang yang korang nak cari. Banyak katergori. Phone, Laptop, Gadjet, Fashion etc. Korang pun boleh search by brand juga.



 Dekat sini, korang boleh nampak harga yang ditawarkan. Boleh nampak harga untuk full payment dan ansuran. Btw, harga yang color merah tu adalah untuk bayaran muka.


Bila korang dah klik dekat barang yang korang minat tu, korang boleh tengok full details eg. spec, harga untuk bayaran penuh dan ansuran. Kalau berkenan boleh klik 'Puchase Now' or 'add chart' dulu.

Cara Pembayaran
Cara pembayaran ni korang tak perlu risau. Apps AKULAKU ni amik segala jenis pembayaran jenis online. Boleh guna online transfer, credit card (kalau nak) ataupaun paypal. Online transfer pun support segala bank yang ada dekat Malaysia ni. Setakat Maybank, CIMB memang ada lah.


Bila korang dah confirm purchase, history pembelian korang akan ada dekat 'Tempahan Saya' ni. Korang boleh tengok status melalui sub-tab yang ada dekat situ. Menunggu means, order korang dalam process oleh vendor. 'Dihantar' means order korang telah dihantar oleh vendor untuk pengeposan dan dalam process penghantaran. 'Diterima' maksudnya korang dah terima barang tu dengan selamat. Korang kena confirm bila barang yang korang order dah selamat sampai.

Macam mana nak tahu deadline bayaran bulanan tu? Kebiasaannya AKULAKU akan tetapkan tempoh untuk pembayaran balik pada 7hb setiap bulan. Korang akan sentiasa dapat notification dari apps ni menyatakan tempoh pembayaran korang sudah hampir. Kalau korang termiss bayar, adalah interest dikenakan.

Apps AKULAKU ni macam konsep LAZADA and 11street tempat yang kita biasa shopping juga. Dorang adalah 3rd party yang uruskan, dan barang akan dipos oleh vendor-vendor yang berdaftar. So, kena rajinkan mencari harga yang murah dan sesuai dengan kehendak korang. Apps ni sesuai la untuk korang yang tetiba ada contingency issue berlaku, tak nak pakai duit cash nak beli barang yang mahal. Reason kita guna apps ni sebab untuk beli phone, sebab phone dah selamat kena tetak dengan Amani. Hehe.

Okay, tak nak cakap banyak. Just follow these steps kalau nak daftar. Please key in this 'kod rujukan' waktu mendaftar ya. Selamat mencuba :)

Apps:
AKULAKU

Kod Rujukan:
VJB38

Website:
www.akulaku.com

Update: Saya dah habis installment selama setahun dgn AKULAKU bulan Sept 2017. Last year beli phone Huawei dgn trusted merchandiser. Alhamdulillah, semuanya dah settle. Credit pun dah penuh balik, boleh buat installment lain kalau nak :)

125 comments:

  1. Biase barang berapa hari baru smpai?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 3-4 hari juga, depends on merchandiser. Tak lama sangat nak tunggu. Yang lama nak tunggu tu bila kita buat installment, process nak lulus oleh AKULAKU amik masa 2-3hari utk verify. Bila dah approve, kita dah start purchase barang, biasanya tak lama dah nak tunggu. Dorang akan update dalam apps status pembelian.

      Delete
    2. Kalau student boleh ke...ta de slip gaji

      Delete
  2. Replies
    1. saya tak igt dorang guna courier apa. tp lain merchandiser, mungkin guna lain pny service courier.

      Delete
  3. Klau beli ansurans kn..brg tu kte dpt terus ke atau dpt lpas full pyment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang dpt lepas kita buat downpayment (kalau purchase installment). Tp tiap bulan kena bayar installment sebelum 7hb ya :)

      Delete
  4. Klau beli ansurans kn..brg tu kte dpt terus ke atau dpt lpas full pyment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat terus.. baru2 ni beli vivo v5... 4 hari dah dapat

      Delete
    2. Tahniah The Red Sullivan Kim...dah sambar :)

      Delete
  5. hye cik,bukan cik lagi ni..dah mom kan..huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. had ansuran sye ad 1030 tp nk pki mcm mne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya encik boleh beli barang ikut harga had ansurans tu. means total harga barang yg encik nak beli. ansurans bulanan ikut setiap barang. tp pendahulan tu mesti kena bayar dulu.

      Delete
  7. Kalau beli hujung bulan then bayaran pertama jatuh bulan depannya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli hujung bulan, then dah kena bayar awal bulan depannya tu pulak. Tak silap saya macam tu sebab due payment setiap 7hb. Jadi agak rugi, so kalau nak beli better beli after 7hb tu.

      Delete
  8. Kalau beli hujung bulan then bayaran pertama jatuh bulan depannya ke?

    ReplyDelete
  9. maaf saya nak tya sebb saya kurang faham tentang discription tu...nak isi apa...huhuhu..1st nak try...xtau cara nak isi form...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry nak tny utk isi description apa ya? form registration acc ke form utk apply installment? Kalau untuk installment boleh check bahagian 'Peribadi' dekat situ ada step utk buat installment. Biasanya dia akn request details nama kita, IC, copy IC, payment slip dengan company details. Emergency contact pun dorang akn minta.

      Delete
  10. maaf saya nak tya sebb saya kurang faham tentang discription tu...nak isi apa...huhuhu..1st nak try...xtau cara nak isi form...

    ReplyDelete
  11. terima kasih kak, penyelamatku hahahah. hari tu beli ps4 sudah cukup bajet nk tambah tv tapi lain plk, kete rosak terkuburlah tv tu. mujurlh terjumber blog akak ni.thx bnyak2 yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, sekadar sharing benda interesting yg masih baru dkt Malaysia ni. Apps ni sangat membantu utk hal2 yg kita tak dapat elak :)

      Delete
  12. Replies
    1. Im afraid cant do that, cause have to snap from apps, but you can try upload and edited for cross IC.

      Delete
    2. Cross ic?? Maksudnya apa tu cross??

      Delete
  13. ic boleh cross ... i sudah try, ada lulus...

    saya ada order barang ... tunggu barang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, good for you. hope everything goes well :)

      Delete
  14. mcm mne nak cross ic ea ? nk cross dekt mne ? sorry bertnya , masih bru lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh edit gamba IC untuk cross. Waktu nak submit tu cuba upload gambar dah edit.

      Delete
  15. nk cross dekt gmbar ic or no ic or alamat dekt ic ea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa cross dkt corner kad tu. mcm bank slalu buat. hihi.

      Delete
  16. Riba itu umpama mengangkat pedang untuk menentang ALLAH swt..

    ReplyDelete
  17. kl kita dah buat downpayment n nk ambik hp by hand blh x? cara nya bagaimana?
    mcm xsecure plk bab pos2 ni. tkot brg hilang, rosak atau fake

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak boleh. In shaa Allah merchant registered under akulaku ni boleh dipercayai. Kalo rasa kena tipu boleh je report dgn akulaku utk amk tindakan.

      Delete
  18. sis nak tanya, kalau yg byr ansurans tu brng kita dpt lepas byrn pendahuluan atau tunggu smpai habis byr bru dpt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi sis, maaf ya lmbt. barang akan dapat lepas kita bayar deposit. then tiap2 bulan dorang akan remind kita utk bayar ansuran yg kita dah pilih tu.

      Delete
  19. lagi satu nak tanya, cross ic tu mcm mne eh ? mksudnya ap ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cross ic utk kite hadkan penggunaan ic kite utk tujuan tertentu, supaya tak salah guna oleh pihak lain :)

      Delete
  20. had ansurans tu kalau dpt 1000 mkenye brng yg ansurns tu yg rm1000 ke bwah je kita boleh byr ansur or mcm mne mksud dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. kalau had ansurans Rm1000, bermakna kita boleh buat pembelian barang bawah dari Rm1000 sahaja.

      Delete
  21. sangat bagus info.. tahun lepas saya nak beli bayar ansuran tapi tak tahu macam mana.. lepas baca blog awak. saya berminat lagi nak beli sebab tahun lepas tak jadi beli hehehe.. nice info. sangat membantu untuk orang yang belum faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. moga entri ni membantu pd yg memerlukan :)

      Delete
  22. Yang xde payment slip xleh la..student
    :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. student boleh je... cuma kena ready official offer letter, student id and .... tu je kot. try je apply, bole je student apply akulaku ni.. :) all the best! just for ur info, i dh buat mine last year(masa ni student lagi, skrg tgh tanam anggur).hehe n my phone pun dh setahun dh dr akulaku ni. hehe.

      Delete
    2. Ok good. Thanks for your info :)

      Delete
  23. rasanya mcm tak boleh. tak pun awk boleh guna nama org lain/family yg dah bekerja.

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum.. mcm mn nk apply ,, sy ada ctos, leh apply ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...awk boleh ikut step dlm entri sy ni. yg penting kena install apps dlm phone dulu, and apply untuk installment. sy rasa takde masalah sbb dorang akn bagi credit ikut gaji kita. tp yg pnting payment kena cantik everymonth, sbb dorang akn request ic slip kita.

      Delete
  25. salam sis nak tnya ni, payment slip sebulan or 3 bulan ye?thanks in advance...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya sebulan pun dah ok. Yang latest punya slip.

      Delete
  26. akulaku mmg terbaik. beli laptop, 2 hari da smpai. instllment setahun. ni bulan terakhir. nk stalk tepon plak..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, sama dgn saya. buat installment beli phone pun tinggal sebulan lagi je nak settle. hope ok je.

      Delete
  27. risau bila pegi page fb dyeorang. banyak sangat komen buruk pasal akulaku malaysin dengan indonesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. komen buruk pasal ape eh? so far dah setahun installment dgn akulaku xde masalah. barang pun sampai cepat je. kalo ada masalah dgn barang boleh report dgn akulaku terus. sbb akulaku ni 3rd party je yg jual on behalf of merchandiser.

      Delete
  28. Hai sis nak Tanya.. credit tu maksud nya had Kita untuk bli brg je ye? Bkn kredit yg Kita boleh guna untuk bli brg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. credit tu yg digunakan utk beli barang. aku laku akn bg credit byk mana ikut kelayakan.

      Delete
  29. Hai sis sy dh byar pndahuluan & sekatang die tulis kt situ menunggu penghantaran dan pengesanan penghantaran.ape maksud die ye sorry bru first time buat dgn akulaku nie

    ReplyDelete
  30. Hai sis sy dh byar pndahuluan & sekatang die tulis kt situ menunggu penghantaran dan pengesanan penghantaran.ape maksud die ye sorry bru first time buat dgn akulaku nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. means barang yg awk order dalam process utk dihantar oleh merchandiser. jgn accept barang terima kalo barang belum smp. Rasanya dlm 2-3 hari barang smp da tu.

      Delete
    2. Owhh tq sis..call akulaku x dpt2 hahah

      Delete
    3. Owhh tq sis..call akulaku x dpt2 hahah

      Delete
  31. Kak, kalau kita nak buat downpayment. Misalnya takdak online banking guna atm ja macamana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya tak boleh. Sbb dorang 100% through online. Tak pun boleh guna paypal/credit card.

      Delete
    2. Tak silap aku debit card boleh kita register dalam online..lain lah kalau tak atm kad..aku pakai bsn bayar melalui online..lagi mudah...tapi kalau nak buat online banking mudah sgt janji register no tel dlm atm..lpas tu bukan website bank dan register macam biasa kan

      Delete
    3. Tak silap aku debit card boleh kita register dalam online..lain lah kalau tak atm kad..aku pakai bsn bayar melalui online..lagi mudah...tapi kalau nak buat online banking mudah sgt janji register no tel dlm atm..lpas tu bukan website bank dan register macam biasa kan

      Delete
  32. Sis,kalo acc. Akulaku atas nama sy tp details utk Installment pakai IC ngan nama husband boleh x?? Sbb sy suri rumah xde payment slip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry sis, rasanya tak boleh. yg apply tu adalah orang yg guna acc. so kalo nak pakai nama husband, husband kena buka acc akulaku.

      Delete
  33. Macam mana nk naikan had kredit ni? Ble buat 2 akaun tak nma yg sma?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, sy rasa tak boleh buat 2 akaun. means 1 akaun dia ada had limit kredit kita. mungkin based on salary income kita. kalo ada 2 akaun pun mungkin had kredit tak boleh gabung. sbb nak apply installment dorang akan request copy IC.

      Delete
  34. Salam, bole tk student mcm sye ni try cara ni.........elaun blaja cume 100 ringgit je..........duit blanje kdg2 part time jual burger je......tpi nk byr ansuran pkai elaun 100.00 tu je....bole tk? Brg yg nk beli tu maybe dlm arge 1600 mcm tu la...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada commentator sebelum ni ckp boleh apply if student, just show official offer letter and student ID. sbb setahu sy kredit yg dorang bg maybe based on monthly salary. kalo student sy tak pasti berapa kredit yg dorang bg. as long awk byr every month ikut komitmen yg ditetapkan xde masalah.

      Delete
  35. knapa kat fb akulaku malaysia bnyak review dan feedback buruk, jdi tkut plak nak purchase kat akulaku??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak tahu review apa yg buruk. so far sy dah settle byr installment dgn dorang. setahun sy buat installment, so far takde mslh. if masalah dr segi brg delay tu mungkin merchandiser fault. yg tu bole refer dgn akulaku sendiri. sy dulu dapat barang dalam 3-4hr je.

      Delete
  36. Salam..kalau da tertekan button terima tu mcm mne ea? Sdgkn sy blum terima brg nya lagii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya takde masalah, tp kena rajin track barang dkt mna. Kalo dlm seminggu tak dpt lg kena call AKULAKU. Sbb sy dulu pun mcm tu, brg tak sampai lg tp tertekan butang terima, tp AKULAKU kata takpe. Brg sy pun sampai dlm masa seminggu.

      Delete
  37. Replies
    1. bkn...ansuran thorugh AKULAKU, tanpa guna bank & credit card.

      Delete
  38. Saya ada sedikit kekeliruan berkaitan installment.

    i - saya dah register & dapat had kredit
    ii - saya nak bertanya tentang repayment monthly installment, sebab di dalam apps AKULAKU tiada dinyatakan ke akaun mana kita harus bayar monthly installment.

    Boleh Cik / Puan Raihana membantu memberikan penjelasan?

    Regards,
    Mohamad Shukri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam acc encik ada button 'pembayaran'. waktu nak bayar nanti dia akn direct ke page yg encik ada pilihan utk buat payment. Boleh pay by credit card, acc paypal, or mana2 acc online banking eg. maybank, cimb, rhb etc. Byk method pembayaran AKULAKU ni.

      Delete
    2. nie buat pembayaran pakai online eahh?? mean mybank2u tuu kee??

      Delete
    3. any online bankin yg ade. maybank2u ke, cimbclicks ke, rhb ke, credit card ke, tak silap byk option ada, boleh pilih.

      Delete
  39. salam. nak tanya, AKULAKU ni ada cross check ke dengan Bank Negara untuk rekod credit? kalau saya dah ada blacklist loan belajar dan ada tunggakan bayar kad kredit adakah itu akan kesan dengan permohonan credit saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dorang takde link dgn BNM, sbb bkn pinjaman/installment dgn bank. Bole cuba apply dulu.

      Delete
  40. Memang akulaku ni boleh dipercayai ka sis? Saya sebelum ni familiar dgn guna aeoncredit. Bila beli varang secara ansuran yg online ni rasa was2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpulang kepada individu. mcm sy barang dpt dgn baik dan dah settle installment dgn akulaku :)

      Delete
  41. hai raihana... nk tye,,, lps tulis nme and authorize linked in and fb... lpstu kne upload gmba ic n gmba tgh pegang ic... lpastu kne buat ape ye ? sbb sya stop kt step tuu...

    lepas2 buat suma yg dy suruh... dapat kredit berapa ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry ya sbb sy dah tak berapa igt step nak apply installment tu. kalo dah submit application then tunggu pengesahan dr akulaku je. nanti dorang akan call utk verify. kena upload slip gaji juga kalo tak silap.

      kredit rasanya dorang akan bg ikut gaji bersih kita.

      Delete
    2. ohhh macam tuu ke sis... thanx sis for the info :)

      Delete
  42. hi sis, nk tanya skit boleh? huhu .... kalau pekerja part time gaji akan dapat 2 kali sebulan. so camne nk upload tu? rasa approved x kalau saya upload gaji yg 2minggu aja¬ rasa2 diaorg approved x huhu mekaseh tlg jwb

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dpt pay slip sebulan dr majikan lg bagus. kalo rasa agak susah awk cuba upload 2x. Tapi takut dorang akn consider credit yg akan dpt utk gaji 2 minggu tu je.

      Delete
  43. Hi , sis nak tanya , akulaku ni boleh buat penghantaran seluruh malaysia ke ?sebab saya ade terbaca komen yg kata cuma support kt sabah n sarawak je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh, takde lah. mgkin merchandiser tu sja yg support postage sabah sarawak. saya dok selangor brg alhamdulillah smp. Mungkin lain merchandiser lain postage rules. Boleh check dgn akulaku/merchandiser tu dulu.

      Delete
  44. Salam sis .contoh kita buat pembayaran ansuran dan tarikh kita perlu bayar dh dekat , adakah kita yg perlu bayar online or dorang yg akan potong dr akaun bank kita ? Kalau kita yg perlu bayar online adakah dorang akan bagi 1 no.akaun khas untuk kita bayar (hanya utk kita) .

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorg takde details bank acc kite. dorang akan keep calling kalo dah overdue dari tarikh pembayaran, and akn ada interest ya kalo byr lmbt. byr online yg dah link direct ke acc bank, bkn manual kite transfer.

      Delete
  45. Salam sis .. kalau keje baru 2 bulan dah boleh apply ke? .. and kalau sy ambil barang secara ansurans , sy terikat dengan bank or aeon credit?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti sbb rasanya dorang minta payslip 3 months. tp rasanya takde mslh kalo ade 2 months payslip. dorang takde terikat dgn mana2 bank. ni antara kite dgn akulaku.

      Delete
  46. Assalammuaikum. Mcm mana dgn warranty dari akulaku. Nak amek brg. Tp warranty mcm tak ada nyata kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm sy warranty dr manufacturer. mcm beli phone huawei, ada warranty dr huawei. utk brg lain sy tak pasti. biasa akan mention warranty.

      Delete
  47. Assalamualaikum raihana... awk beli barang apa?? sy bru nak cuba2 beli dri akulaku ni.. Huhuhu..
    ingt nk beli phone.. mmg boleh dipercayai ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...sy pun beli phone huawei. alhamdulillah, yg sy beli tu boleh dipercayai. lepas buat DP, barang smp dlm 3-4hri. Sy dah settle installment setahun pun :)

      Delete
  48. saya nak tanya, berapa lama ye diorg process order? sbb saya dah buat downpayment sehari pun masih belum ada update pengesahan order? takut jgak ni. kalau ade masalah dengan order adakah diorg akan refund?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa lepas dah buat downpayment dlm sehari dua dorang dah process. kalo masih belum process boleh call akulaku terus. utk refund tu sy tak pasti.

      Delete
  49. Asalamualaikum hai, kalau beli barang kat lazada secara ansuran, dapat barang dulu ke atau bayar smpai habis, baru dpat brang?

    ReplyDelete
  50. ansuran lazada tak sama mcm akulaku. tak silap ansuran lazada kena secure dgn credit card. biasanya brg akan smp dlu, and payment pun mungkin dr credit card jgk.

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum sis. Nak tanya, sis guna under siapa ya masa beli phone? Sebab sis dapat yang trusted punya. Kalau tak keberatan boleh share nama kedai or akaun yang sis purchase barang tak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama seller Wonderland Telecommunication Trading dr Penang. Tak sure kalau nak purchase ada show nama seller ke tak.

      Delete
  52. hi sis nak tnya , sy ad buat pmbelian tp xley smpi payment sbb data connection truk , then refresh nk baya xblh dia tulis menunggu pembayaran , tau x cmnr nk truskan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni takde masalah, awk boleh check status dkt situ and mesti akan ada option untuk proceed payment.

      Delete
    2. kalau dia tulis status menunggu penghantaran , brp lama agak2 kita nk tggu proses dia ? as pgalaman sis beli ?

      Delete
    3. biasa tak lama. kurang dr seminggu macam tu. ikut merchandiser jugak. kalo lama sgt awk bole call AKULAKU utk tanya.

      Delete
  53. Sis nk tya,nape xleh submit gmbr ic ni..pening

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak berapa pasti. mungkin AKULAKU ada masalah system. cuba refresh balik.

      Delete
  54. hi cik raihana
    saya dah apply akulaku da ...da berjaya untuk dptkan credit dah diluluskan
    tetapi credit yg diluluskan hanya rm800 cik

    saya nak tanya disini
    barang yang saya berminat untuk beli berharga rm 1933 in full price
    dan anggaran dalam 500 lebih downpayment nye....
    rm210 dibayar bulanan gitu
    rasa rasanya dapat tak saya dapat buat tempahan dengan barang yang saya berminat untuk membeli??

    cik raihana dulu apply brape credit yang diluluskan??

    saya agak confused sedikit dengan limit credit yang diberi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok mengenai kredit tu, kalau kredit diluluskan 800, means boleh beli barang total nilai tak lebih RM800. itu had maksimum setahu saya. dulu credit yg sy dapat dlm 2400, dan saya beli phone dari AKULAKU kurang dari kredit tu.

      Delete
  55. satu lagi saya nak tanya cik

    tentang downpayment
    downpayment ni maksud nya ini ok contohlah 500rm downpayment
    jadi amount berikut perlu dibayar pada tempahan dibuat pertama kali

    maksud saya downpayment ni macam dibayar deposit dlu la eh baru bayar bulanan dengan amount monthly yang ditetapkan?? gitu eh?

    kalau istilah yang bayar bulanan ni saya da dpt tahu serba sedikit
    tapi yang downpayment saya cuma nak kepastian je tentang pemahaman nye..... haha

    sorry la ye cik kalau soalan ada kebudak-budakan sedikit first time dgn akulaku ni

    harap bantuan dari cik

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, downpayment ni kira deposit utk kita beli barang. contoh beli barang downpayment RM500, bulanan yg ditetapkan RM200, bulanan tu akan dikenakan pada bulan seterusnya. sy galakkan beli barang awl bulan, sbb kalo beli brg hujung bln, dah kena bayar downpayment, then awl bln depan dah kena byr duit bulanan tu. tempoh tu dkt dan agak rugi.

      Delete
  56. X perlu kredit card tapi still perlukan slip gaji 2k keatas ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm...yg ni sy tak pasti ada had kelayakan gaji atau tak. boleh cuba apply dgn AKULAKU.

      Delete
  57. Cik raihana akulaku ni takda ke yg bole contact seller maksud saya yg ble sesi q&a untuk produk yg kita minat ni di site tu.....

    Sbb macam rasa insecure pulak sebab selalu brli barang online kena tnya dlu mcm mana specs nye ka ape bru la apa org kata mcm rasa memuaskan la sikit bila membeli ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak pasti ada chat function ke tak dlm apps ni sebelum beli. rasanya takde. tp kalo ada contact seller boleh je contact seller direct before purchase. biasa spec sume dah ada mention dkt dlm tu.

      Delete
  58. Halo,
    Jithin Subha Syarikat pinjaman kembali ke sini dan kini memberi pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah ia ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Adakah anda memerlukan penyatuan atau pinjaman gadai janji?
    Kami berada di sini untuk memberikan kesulitan kewangan anda, kami meminjam dana kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar hutang, dan melabur dalam perniagaan dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Pinjaman kami berbeza dari $ 5000 dolar hingga $ 50, 000,000.00, dolar juga meminjamkan kami dalam euro dan mana-mana mata wang lain pilihan anda.

    Hantar kami melalui e-mel sekarang; (jithinloan@gmail.com) untuk memohon.

    ReplyDelete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.