Pembelian secara ansuran tanpa penggunaan credit card - She is No Longer Cik Laa

Monday, October 17, 2016

Pembelian secara ansuran tanpa penggunaan credit card



Assalamualaikum...

Terasa nak review dan share pulak pasal entri ni. Kenapa review dan share? Sebabnya kita dah mengalaminya sendiri.

Okay, korang pernah tak beli anything secara ansuran? Jangan libatkan pembelian kereta dan rumah la sebab tu dah consider di luar kategori. Huhu. Contohnya korang nak beli furniture ke, smart phone ke, gadjet ke, TANPA menggunakan sebarang credit card? Susah kan nak jumpa retailer yang menjual barang tanpa pre-auth korang punya credit card?

Okay, mai sini kita nak share, ada satu apps namanya AKULAKU, merupakan apps yang menjual segala barangan secara online dan boleh dibayar secara ansuran. Caranya senang saja, korang perlu install apss AKULAKU di Android/Apple Store. Sesudah install, korang perlu mendaftar akaun korang.

AKULAKU bukan menjual secara ansuran saja, korang juga boleh beli secara terus/full payment. Kalau full payment lagi jimat. Pembelian tanpa ansuran ni hanya memerlukan korang membuat bayaran muka yang minima saja. Banyak vendor dalam apps AKULAKU ni, so kemungkinan harga barangan untuk setiap barang berbeza walaupun jenis dan model tu sama. Korang just kena pandai survey harga saja.

Untuk membuat pembelian secara ansuran, memerlukan korang berdaftar dengan pihak AKULAKU. Bukan daftar akaun baru, guna existing akaun korang, just apply untuk ansuran sahaja. Korang hanya perlu isi details korang beserta IC & Payment slip. Semuanya korang boleh upload dalam apps ni. Tak perlu nak email. Lepas korang submit application tu, dorang akan call dalam masa 2-3hari untuk verify. Kena ingat, dorang juga akan call emergency contact korang untuk verify. Make sure emergency contact korang tu adalah orang terdekat.

After that, korang boleh check under 'Bil', dekat situ akan ada kredit berapa korang akan dapat untuk buat pembelian ansuran. Biasanya kredit ni based on korang punya gaji juga. Kredit ni adalah harga pembelian maksimum korang boleh beli. Contohnya haritu waktu kita beli  kita dapat kredit mroe than RM2000++, and harga kita beli phone kurang dari kredit, so kira kita ada balance kredit tu lagi.


Ni homepage apps AKULAKU.


Boleh search barang yang korang nak cari. Banyak katergori. Phone, Laptop, Gadjet, Fashion etc. Korang pun boleh search by brand juga.



 Dekat sini, korang boleh nampak harga yang ditawarkan. Boleh nampak harga untuk full payment dan ansuran. Btw, harga yang color merah tu adalah untuk bayaran muka.


Bila korang dah klik dekat barang yang korang minat tu, korang boleh tengok full details eg. spec, harga untuk bayaran penuh dan ansuran. Kalau berkenan boleh klik 'Puchase Now' or 'add chart' dulu.

Cara Pembayaran
Cara pembayaran ni korang tak perlu risau. Apps AKULAKU ni amik segala jenis pembayaran jenis online. Boleh guna online transfer, credit card (kalau nak) ataupaun paypal. Online transfer pun support segala bank yang ada dekat Malaysia ni. Setakat Maybank, CIMB memang ada lah.


Bila korang dah confirm purchase, history pembelian korang akan ada dekat 'Tempahan Saya' ni. Korang boleh tengok status melalui sub-tab yang ada dekat situ. Menunggu means, order korang dalam process oleh vendor. 'Dihantar' means order korang telah dihantar oleh vendor untuk pengeposan dan dalam process penghantaran. 'Diterima' maksudnya korang dah terima barang tu dengan selamat. Korang kena confirm bila barang yang korang order dah selamat sampai.

Macam mana nak tahu deadline bayaran bulanan tu? Kebiasaannya AKULAKU akan tetapkan tempoh untuk pembayaran balik pada 7hb setiap bulan. Korang akan sentiasa dapat notification dari apps ni menyatakan tempoh pembayaran korang sudah hampir. Kalau korang termiss bayar, adalah interest dikenakan.

Apps AKULAKU ni macam konsep LAZADA and 11street tempat yang kita biasa shopping juga. Dorang adalah 3rd party yang uruskan, dan barang akan dipos oleh vendor-vendor yang berdaftar. So, kena rajinkan mencari harga yang murah dan sesuai dengan kehendak korang. Apps ni sesuai la untuk korang yang tetiba ada contingency issue berlaku, tak nak pakai duit cash nak beli barang yang mahal. Reason kita guna apps ni sebab untuk beli phone, sebab phone dah selamat kena tetak dengan Amani. Hehe.

Okay, tak nak cakap banyak. Just follow these steps kalau nak daftar. Please key in this 'kod rujukan' waktu mendaftar ya. Selamat mencuba :)

Apps:
AKULAKU

Kod Rujukan:
VJB38

Website:

31 comments:

  1. Biase barang berapa hari baru smpai?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam 3-4 hari juga, depends on merchandiser. Tak lama sangat nak tunggu. Yang lama nak tunggu tu bila kita buat installment, process nak lulus oleh AKULAKU amik masa 2-3hari utk verify. Bila dah approve, kita dah start purchase barang, biasanya tak lama dah nak tunggu. Dorang akan update dalam apps status pembelian.

      Delete
  2. Replies
    1. saya tak igt dorang guna courier apa. tp lain merchandiser, mungkin guna lain pny service courier.

      Delete
  3. Klau beli ansurans kn..brg tu kte dpt terus ke atau dpt lpas full pyment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang dpt lepas kita buat downpayment (kalau purchase installment). Tp tiap bulan kena bayar installment sebelum 7hb ya :)

      Delete
  4. Klau beli ansurans kn..brg tu kte dpt terus ke atau dpt lpas full pyment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat terus.. baru2 ni beli vivo v5... 4 hari dah dapat

      Delete
    2. Tahniah The Red Sullivan Kim...dah sambar :)

      Delete
  5. hye cik,bukan cik lagi ni..dah mom kan..huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. had ansuran sye ad 1030 tp nk pki mcm mne yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap saya encik boleh beli barang ikut harga had ansurans tu. means total harga barang yg encik nak beli. ansurans bulanan ikut setiap barang. tp pendahulan tu mesti kena bayar dulu.

      Delete
  7. Kalau beli hujung bulan then bayaran pertama jatuh bulan depannya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli hujung bulan, then dah kena bayar awal bulan depannya tu pulak. Tak silap saya macam tu sebab due payment setiap 7hb. Jadi agak rugi, so kalau nak beli better beli after 7hb tu.

      Delete
  8. Kalau beli hujung bulan then bayaran pertama jatuh bulan depannya ke?

    ReplyDelete
  9. maaf saya nak tya sebb saya kurang faham tentang discription tu...nak isi apa...huhuhu..1st nak try...xtau cara nak isi form...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry nak tny utk isi description apa ya? form registration acc ke form utk apply installment? Kalau untuk installment boleh check bahagian 'Peribadi' dekat situ ada step utk buat installment. Biasanya dia akn request details nama kita, IC, copy IC, payment slip dengan company details. Emergency contact pun dorang akn minta.

      Delete
  10. maaf saya nak tya sebb saya kurang faham tentang discription tu...nak isi apa...huhuhu..1st nak try...xtau cara nak isi form...

    ReplyDelete
  11. terima kasih kak, penyelamatku hahahah. hari tu beli ps4 sudah cukup bajet nk tambah tv tapi lain plk, kete rosak terkuburlah tv tu. mujurlh terjumber blog akak ni.thx bnyak2 yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, sekadar sharing benda interesting yg masih baru dkt Malaysia ni. Apps ni sangat membantu utk hal2 yg kita tak dapat elak :)

      Delete
  12. Replies
    1. Im afraid cant do that, cause have to snap from apps, but you can try upload and edited for cross IC.

      Delete
  13. ic boleh cross ... i sudah try, ada lulus...

    saya ada order barang ... tunggu barang je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, good for you. hope everything goes well :)

      Delete
  14. mcm mne nak cross ic ea ? nk cross dekt mne ? sorry bertnya , masih bru lagi .

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh edit gamba IC untuk cross. Waktu nak submit tu cuba upload gambar dah edit.

      Delete
  15. nk cross dekt gmbar ic or no ic or alamat dekt ic ea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa cross dkt corner kad tu. mcm bank slalu buat. hihi.

      Delete
  16. Riba itu umpama mengangkat pedang untuk menentang ALLAH swt..

    ReplyDelete
  17. kl kita dah buat downpayment n nk ambik hp by hand blh x? cara nya bagaimana?
    mcm xsecure plk bab pos2 ni. tkot brg hilang, rosak atau fake

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak boleh. In shaa Allah merchant registered under akulaku ni boleh dipercayai. Kalo rasa kena tipu boleh je report dgn akulaku utk amk tindakan.

      Delete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();