Life dulu dan life sekarang - She is No Longer Cik Laa

Wednesday, November 26, 2014

Life dulu dan life sekarang

Assalamualaikum...

Ada apa cerita dengan tajuk entri ni? Macam ada beza sangat pulak kan? Tiba-tiba diri rasa nak #throwback life dulu dan sekarang. Banyak sangat ke bezanya?

Of course ada. Tipu la tak ada bezanya kan. Bayangkan yang dulu kita ni muda sekarang dah menginjak usia (tak nak sebut dah tua.hehe). Kita yang dulu single sekarang dah kahwin nak ada anak. Kita yang dulunya belajar, dok bawah ketiak pama, sekarang kerja tanggung makan sendiri. Banyak sangat beza kalau nak diceritakan. Tapi dari segi sifat, kelakuan, ilmu, ada beza ke masih sama? Wallahualam...orang sekeliling mungkin akan perasan.

Tapi, bila kita dah menginjak usia ni, perangai dan sifat harus lah matang kan. Time single dulu macam tak ada komitmen nak fikir, tapi dah jadi bini orang ni pun, nak jemur baju kat depan pun kena minta izin dengan suami. Yeke? Haha. joking.

To be honest, sangat rindu zaman dulu-dulu. Dulu-dulu ramai berkawan, bercinta, bebas ke sana ke mari, tapi sekarang masa bersama family tapi masih bahagia. Zaman-zaman tiru assignment, zaman-zaman overnight, zaman repeat exam bersama, zaman ada geng. Zaman tu masih jadi lagi kenangan.

Ada kesenangan waktu dulu dan sekarang. Contohnya sekarang kita lebih berdikari. Bekerja duit sendiri dan apa yang dibelanjakan adalah hasil titik peluh diri sendiri. Tak rasa bangga ke pegang duit sendiri? Zaman dulu tak payah pikir duit ada ke tak. Tak ada duit je call pama minta sesen dua nak belanja sampai hujung bulan. Dulu-dulu tak kisah nak makan maggie pun. Kononnya ikat perut punya pasal. Sekarang ni? Somemore, waktu kerja sekarang adalah dunia realiti kita, which waktu belajar dulu kita tak tahu pun semua tu. Teringat dulu waktu awal-awal semester, lecturer mesti akan tanya apa mission kita (job) yang kita cari after graduate. But jawapan standard waktu tu, nak jadi lecturer, bank officer or businesswomen. Agak cliche jawapan tu sebab we all tak tahu apa yang kita akan hadapi after graduate nanti.

Then, you see. Bila kau tak ready and prepare diri kau waktu belajar (aim during study), kau akan terkial-kial apa kau nak buat after graduate. Truth, it happened to me when I just finished my study. Kiranya memang betul-betul dah habis semester. Got interview for the job telemarketing, this was my first call interview call, even got an offer, but didn't go cause the office location quite far from my house. Even company tu, my husband pernah kerja for 3 years. hehe. After that, I worked in sales area. Thought it was enjoy but silap. I can't do cause it's not in my interest. And finally, I worked at event company as marketing. And that was satisfied job I ever do. Memang enjoy kerja as marketing and event industry. Bukan sebab time belajar dulu amik course marketing, but I have interest on that.

Nampak dah 3 kali jumped for other companies sebab tak rasa job tu sesuai dengan kita. Betapa buang masanya pengalaman dan masa kita selama ni. Actually never regret pun sebab apa yang kita lalui tu adalah learning and experience juga. At least one day when people talk about it, then you have been into it. In a way, itu apa yang perlu dipelajari which student must be prepared for what they aim after graduate. At least do some research, how far your current studies helps you in your career. Tak pun, even kau minat benda lain, then you may try after you finish your study. Ramai je orang waktu belajar dulu lain dengan apa career dorang sekarang. First, maybe disebabkan persaingan yang banyak dalam pekerjaan. In terms of qualification, education, experiences and so on. And ada juga disebabkan bakat or skill yang dorang ada buat they turned to be other 'person'. Contohnya dulu belajar IT, but after a while he turned to be a writer. Cause he got talent and skill of writing. Semua tu berkemungkinan kan?

I can feel people have change in between when they are looking what they want (looking a job). Dari segi segi attitude, communication, social and so on. Bayangkan time belajar dulu kuat ponteng class, but bila dah kerja kau berani nak monteng memanjang? Agak-agak company nak simpan staff tak berdisiplin macam kau ke? Well, I have seen this situation during my time.

Bila belajar dulu social dia dengan kawan-kawan lain bila dengan dewasa. Time remaja ala kononnya cerita pasal class, lecturer, other friends, boyfriend etc. Otak tak berkembang takat tu. Betul tak? But bila kau dah kerja, communciation and social kau turn to be other way. You won't talk about your past, boyfriend etc. Tapi, mungkin lebih kurang, kau akan gosip pasal other colleagues, boss, company, your duty and current issues even politic! And bila kau jumpa kawan-kawan lama zaman belajar pun kau still akan cerita apa korang tengah buat sekarang, bila nak kahwin, ada anak etc. And still, akan tanya your old and long lost friend.

Old memories never be forgotten right?

:)

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();