Percutian ke Lombok Indonesia 2017 - She is No Longer Cik Laa

Friday, March 10, 2017

Percutian ke Lombok Indonesia 2017

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...selesai sudah trip percutian family ke Lombok, Indonesia. Kali ni punya trip memang minimal bajet. Bajet tak bajet sangat tapi boleh la. Sebab kita ikut sendiri punya plan. Nak update entry cepat-cepat sebab takut terlupa. Hihi

Date: 5 - 8 March 2017 (4D3N)
Location: Lombok, Indonesia
Airline: AirAsia
Hotel: Bale Sampan Bungalow @ Gili Trawangan, Puri Senggigi Hotel @ Senggigi, JM Hotel @ Kuta
Transportation: Taksi (Pak Supir) & Boat

Day 1: Arrival at Lombok & Gili Trawangan
Flight kami berlepas dari KUL - LOM pada pukul 8.35am. Kami gerak dari rumah pukul 3am ++, sebab naik bas dekat Paradigm Mall schedule pukul 3.30am. Awal sangat ke? Yes memang awal. TAPI, awal kami pun kami sempat selesaikan segalanya. Check-in flight pun makan masa selama sejam, lepas tu solat, breakfast. Semua masa cukup. Tak rushing.
Dah pukul 6.00am pun tak nak tidur lagi

Dia teruja dengan window
Sampai di Lombok International Airport dalam pukul 11.30am macam tu, sampai agak awal, tapi Q untuk imigresen pun lama. Keluar airport pukul 12.15pm mcm tu kami amik guide/supir dekat luar. Banyak supir/taksi jangan risau. So kami amik supir ni dari Airport nak ke Bangsal untuk ke Gili Trawangan Rp.250.000. Asalnya dia nak cas Rp.350.000. So, kita nego sampai dapat. Kena pandai nego dengan orang sini. Perjalanan amik masa 1jam40min mcm tu. Kami tak singgah mana2, sebab nak sampai awal dekat Hotel. Lunch pun dah dalam flight so masih kenyang.

Sampai dekat Bangsal dalam pukul 2.00pm macam tu. Tapi, kitorang KENA TIPU! Supir tu cakap tu kawan dia punya tempat, ingatkan dapat lah harga murah kalau naik speedboat. Rupanya dorang drop kitorang dekat tempat charter speedboat. Memang khas and mahal. Plan kitorang nak naik fastboat/public boat je. Tak kisah pun. Asalnya nak charge kitorang Rp. 1.2juta sekali return! Kita dah bising, husband nego minta murah dorang kasi Rp.800.000 sekali return. Nak tak nak kena naik sebab tak ada boat lain. Kita tanya mana boat lain yang murah2, dorang cakap haritu tutup boat tak jalan, I dah rasa pelik, ahad kot apa pulak tak ada orang kan? Tapi dekat jeti situ memang tak ramai orang. Nak tak nak kitorang naik la speedboat tu. Nasib husband bayar Rp.400.00 je dulu. Naik speedboat memang cepat dalam 15min mcm tu and dorang drop betul2 depan hotel. So tak singgah jeti and tak perlu jalan jauh.

Dalam speedboat to Gili Trawangan
Check-in dekat Hotel pukul 3.00pm macam tu and kitorang rehat dekat Hotel, Bale Sampan Bungalow. Sampai pukul 5.00pm tu baru kitorang keluar jalan-jalan balik. Nak cari tiket boat murah ke Bangsal esoknya. Ohh ya, dekat Gili Trawangan ni NO TRANSPORTATION ya. Maksudnya korang susah nak cari motor or kereta. Bukan susah, memang tak ada! So orang kampung guna apa dekat sini? Mostly transportation dorang adalah basikal dan cimodo. Cimodo ni kira kuda tunggangan, boleh naik dalam 2-3 orang macam tu. Cimodo ni kalau korang nak suruh dorang bawak berjalan 1 pulau dorang akan charge Rp.250.000. Kalau nak nego tu nego lah. Kitorang dekat sana berjalan kaki je and sewa basikal. Basikal sewa Rp.50.000/day untuk 2 basikal. Nak jumpa basikal yang ada infant seat memang susah, tapi ada.

Our Room
Bathroom luar gitu
Our room just opposite pool/ Belakang seat tu our room.
Luckily hotel kitorang stay tu sangat lah convenient. Facing laut, tepi jalan, dekat dengan kedai makan dan tak jauh dari jeti. Jarak Hotel ke jeti lebih kurang 10-15min berjalan. Facilities pun banyak dekat sini, money changer, bank ATM. Ohh ya, CIMB & Maybank pun ada ya jangan risau. Rate nak tukar duit dekat Gili ni pun agak murah.



Banyak je boat tu
Jalan-jalan petang tu cari boat, rupanya banyak sangat fast boat and boat awam murah2. Fastboat baru Rp.100.000/pax, so I dah rasa sangat tertipu dekat Bangsal tadi. Kitorang terus beli ticket pulang, so jimat Rp.200.00!

video

Pusat Konservatif Penyu
Tengok je k
Nak cari buaian Ombak Sunset tu tapi kemain jauh, tapi kitorang lepak dekat buaian terdekat yang kitorang jumpa. tak larat nak ngayuh dah. I pun dah lama tak naik basikal. Gayat gitu. Hehe.

Ombak Sunset

Dia sangat tak sabar nak berendam
Us

Dinner, kitorang makan dekat night market. tak macam night market pun tapi macam warung kedai makan je. Night market dorang dekat dengan jeti. Restaurant dekat sini mostly macam untuk foreigner sebab ada bar bagai. So kitorang makan dekat market tu je. Makan dekat market pun harga Rp.110.00 taw. Otw nak balik hotel tu, Amani dah tidur dalam dukungan. Penat hoiii. Sebab dia tak tidur sangat waktu siang.

Dinner at market. She took over my dinner meal.

Otw balik Hotel tu beli Kebab tepi jalan, rasa makan tak kenyang sebab Amani yang bedal makanan I waktu dinner tadi. beli Kebab tu dalam Rp.40.000. Malam tu kitorang rest je dekat Hotel. Masing-masing penat lagi. Makan Kebab dan sekut yang bawak dari Malaysia. Amani & Afiq kul 9.00pm camtu dah selamat mimpi. Kul 10.00pm baru kita tidur. Capek!

Day 2: Gili Trawangan, Pura Batu Bolong, Senggigi & Mataram (Lombok Exotic Sourvenir)
We all woke up early in the morning. Waktu Lombok dengan Malaysia tak ada beza, cumanya waktu sunrise and sunset dorang awal. Kitorang breakfast at Hotel jam 8.00am then decide to mandi dekat pantai depan Hotel kitorang. Breakfast dia memang superb! Sewa snorkeling & life vest Rp.50.000. Rugi sewa life vest tu sebab tak pakai pun.

Nak mandi tapi tak nak lepaskan orang
Amani memang semangat nak mandi. Dia pantang nampak kolam or laut, tak takut langsung. Dia marah kalau tak dapat mandi. Afiq pula memang teruja dapat mandi pantai tu, first time snorkeling. Dia cakap cantik tengok coral & ikan bawah laut. Both of us take turn untuk snorkeling sebab nak jaga Amani. Tapi memang masa lebih dekat dia la. Huhu.

Fefeeling tepi pantai
Dia suka tengok ombak air tu
Kitorang lepak and mandi sampai pukul 10.00am sebab nak kena siap-siap because check-out at 11.00am. Lepas check-out tu kitorang leave our baggage at counter and jalan-jalan for take photos and lunch. Lunch pun kitorang makan dekat warung biasa ja. This warung lagi murah than market kitorang pergi. Rp.60.000 je. Warung ni macam hidden from streetview sikit. Dia dalam lorong, near to Gili Trawangan punya bigboard tu.

Model OOTD before check-out. Belakang tu bilik kitorang

After lunch we all take our baggage at Hotel and walk to jeti. Penat juga nak hangkut sebab bag berat-berat. Tapi, kalau nak naik Cimodo pun ok, tapi kitorang tak pun. Sebabnya Afiq cakap, tak jauh dah. Tapi dah jalan 10min pun tak jumpa. Huhu, hati panas sehangat cuaca.

Otw nak jalan-jalan
This is Gili Trawangan Beach

Mother daughter
Us again
video


Tiket fastboat kitorang beli at 2.00pm so tunggu dekat jeti tu. Fast boat ni memang besar ada seat lagi, tak macam speedboat. Fast boat ni tak macam public boat yang kena tunggu orang penuhkan. Fast baot ikut schedule. Dont worry. But dorang akan singgah Gili Air & Gili Meno untuk drop & pickup orang. Sambil tu boleh la cuci mata juga. Tak amik masa lama pun about 20-30min je. Then bila sampai Bangsal tu, baru lah we all nampak how its Bangsal looks alike. Boat bersepah, orang ramai tak macam Charter Bangsal kitorang pergi semalam. Dari situ pun ramai taksi/supir. So kitorang amik Supir untuk ke Mataram & Senggigi. Ikutkan Mataram & Senggigi tu tak jauh mana. Harga cas Rp.250.000. Tak nak amik Supir semalam takut dia cas melampau.

Ni fast boat. Ada seat
View
Supir ni cakap, kalau naik charter boat/speedboat dari kawan dia dpt Rp.300.000/way. Lagi murah weh. Kitorang pun takpe lah, tak ada rezeki. Supir drop by 1 kedai oleh2 ni, Lombok Exotic Souvenir. Oleh2 ni macam exclusive sket barang2 dia nett price. No nego. Disebabkan malas nak pikir mana nak beli oleh2, so we olls spent about Rp.400.00 oleh2. I have no idea what I have bought for that huge amount. hmm, only keychain, few shirts and sling bag.

Puri Senggigi Hotel

Then, kitorang balik ke Hotel, Puri Senggigi Hotel. lebih kurang pukul 4.00pm macam tu. Hotel ni dekat dengan pantai juga. Kitorang drop bag and rest a while, then at 5.30pm tu nak keluar sewa motor. Ask from Hotel people and they will get you. tapi nak tunggu tu kemain lama sampai kul 6.00pm baru dapat motor. So tak pergi jauh pun jalan-jalan nearby that area. Sebab kul6.00pm tu dah gelap juga so kitorang singgah Pura Batu Bolong je. Sini macam tempat sembahyang buddhist kot rasanya tepi pantai. Kitorang kena pakai kain kuning tu, and not allowed to enter that above area.

Baru dapat motor
Pura Batu Polong
Then, kitorang jalan cari makan around that area and mostly restaurant & bar je and mahal-mahal so kitorang decide to eat near our Hotel. Sebelah Hotel kitorang tu ada Quick Chicken Retaurant. Fast food restaurant ala-ala KFC dengan Chicken Rice Shop. Makan situ memang murah Rp.65.000 macam tu for both of us. After dinner kitorang masuk bilik, and malam tu husband nak mandi kolam. Layankn je lah.

Day 3: Pantai Senggigi, Pusat Tenun Desa Sasak Sukarare, Tanjung Aan, Bukit Merese, Kuta
Kami breakfast seawal pukul 8.00am sebab dah janji dengan Supir semalam nak gerak pukul 9.00am untuk mulakan perjalanan. Breakfast ala buffet, but dont expect buffet macam dekat Hotel 4-5 star ya. Setakat nasi goreng, bihun, roti dan drinks pun kira ok. Waktu breakfast tu nampak la ada sekumpulan peniaga depan Hotel. Ada yang membeli so terdetik hati nak pergi. Then rasa rugi shopping banyak-banyak semalam sebab elok la beli dekat peniaga-peniaga macam ni, tolong dorang. Murah pun murah, boleh nego.

Pantai Senggigi @ morning
Kami meneruskan perjalanan ke Selatan. Ohh, sebelum tu I minta Pak Supir untuk singgah dekat Pantai Senggigi sebab semalam tak sempat nak singgah untuk bergambar. Hihi, 5-10min je lepas tu kami teruskan perjalanan ke Pusat Tenun Sasak Sukarare. Sepanjang perjalanan kami lalui bandar Mataram dan untuk ke Pusat Tenun tu ambil masa dalam 1jam15min juga. Pusat Tenun ni under koperasi tak silap. Wakil pusat tenun ni tunjuk la cara-cara menenun tu dan suruh I try, tapi tak nak lah, and dia story behind wanita yang tenun ni. Wanita kalau tak pandai tenun tak boleh kahwin ok! Huhu, then dia pakaikan I baju kaum Sasak and bergambar di rumah Sasak tu. Lepas tu apa lagi dorang pujuk lah segala untuk beli ole2 dorang. Nasib la hatiku kental tak membeli. Huhu.

Pusat Tenun
Desa Sasak House
Memang suka betul berdiri situ

Kami teruskan lagi perjalanan untuk ke Tanjung Aan. Dari Pusat Tenun ke Tanjung Aan tu amik masa kurang dari sejam perjalanan. Otw ke Tanjung Aan tu akan lalu Pantai Kuta, tempat kitorang menginap.

IM hot mama
Sampai dekat Tanjung Aan sumpah cantik! Air laut biru, dengan orang tak ramai. Boleh kira dengan jari berapa kerat yang ada. Pantainya yang bersih tanpa sampah sarap! Taipi anjing banyak dekat Lombok ni. Kitorang di approach oleh budak2 muda yang offer untuk bawak kitorang naik boat untuk ke Bukit Merese, Batu Payung dengan gua apa tah. Tapi mahal! Rp.500.000 untuk sewa pergi balik. So kitorang refuse, but you know this type of people will persuade you and nego until you take them. Last dorang offer Rp.100.000 tapi untuk round 3 tempat tu je tak drop pun. Disebabkan kitorang sampai dekat Tanjung Aan tu pukul 12.00pm, panas yang amat kitorang pun tak nak lah. Kesian dekat Amani. So kitorang just lepak dekat tepi tu je, and banyak peniaga tua muda approach kitorang jual ole2, kain sarung etc. But, kitorang terpaksa menolak juga sebab dah banyak habiskan duit beli ole2 semalam. But to be honest, if I ada duit lebih dah beli dekat dorang. Kesian tengok orang2 kampung yang tua ni meniaga panas2. Serious hati rasa sedih!

Kami berteduh dekat pondok ni

Hmmm
This is Tanjung Aan Beach
Us

Cantik kan? I mean pantai dia

Sedondon shirt

So beautiful!

Dia pun nak jugak
Then after that kitorang check-in hotel dekat JM Hotel Karaoke dekat Pantai Kuta, tak jauh dari Tanjung Aan dalam 10-15min macam tu je. Sampai hotel before 1.00pm macam tu kitorang rest kejap sebab penat and kepanasan. Then at 2.00pm kitorang keluar balik and sewa motor dekat area situ harga Rp.50.000 untuk pergi lunch. Before lunch kitorang cari money changer, tapi mahal gila tukar dekat sini. Rugi oh rugi. Cakap dengan husband nak try makan local food dorang Ayam Taliwang. Finally I got!

Our room so spacious

Ayam Taliwang & Ayam Plecing Lombok

After lunch kitorang get back to Hotel untuk rest a while because we plan to go for snorkeling at 4.00pm. Kitorang checkin agak awal. Nasib baik ok. Room so spacious but without window. Memang agak berbau. The rest is ok, spacious room, big TV, tapi yang tak best no window, aircond TAK SEJUK and berbau! Amani ni tak tidur sangat taw. Kitorang keluar at 4.00pm pun dia tak nak tidur. OK lah yunk, awak ikut saja. Kitorang ke Pantai Kuta but tengok macam tak menarik, and tak sesuai for snorkeling. Then husband cakap pergi Tanjung Aan balik naik motor! I was like, seriously? Ok lah kami redah juga. It takes 20min naik motor untuk sampai ke sana. Then jumpa budak2 tu tadi. Dorang persuade2 lagi, kitorang decide to go 1 place and for snorkeling. Dorang cakap if nak snorkeling dekat Batu Payung tapi dorang cas mahal Rp.350.000. Yelah sebab jauh kan. Nak ke Bukit Merese pun dorang cas Rp.150.000. And finally kitorang amik ke Bukit Merese saja. Nak boat tak lama pun dalam 10-15min je.

Tapi nak naik bukit tu Allah je taw betapa penatnya. Actually tak tinggi mana pun. And tak setinggi and sepenat Bukit Broga I think. Cehh, Bukit Broga pun I tak pernah sampai taw. Hihi. But view from the hill, mashaa Allah, indah sungguh! I dengan pakai seluar tidurnya (sebab ingat nak pergi mandi), buruk betul. Huhu. And guess what ada berekor-ekor lembu dekat atas bukit tu. I wonder how they live there. Tapi lembu2 tu bertuan rasanya.


View from the hill
Lembu tu
Cantik sangat
Lakiku Kpop

After snap photo kitorang turun balik, and mandi dekat pantai bawah tu. But not recomended nak mandi dekat Bukit Merese ni sebab ombak kuat and banyak batu. Bila nak ke Pantai Tanjung Aan balik, husband ku berendam lah balik. Dia kata situ lagi best tak ada batu. Before 6.30pm macam tu kitorang balik ke Hotel, Amani atas moto dah tidur. Kepenatan sangat taw dia.

Pantai Bukit Merese. Ombak kuat naw naw
Otw, balik Hotel, kitorang singgah IndoMaret (macam 7E) untuk beli maggie and roti2. Maklumlah duit dah banyak bazir. Haha. Tapi makanan macam ni sumpah lagi murah dari makan dekat kedai makan.

Sampai Hotel pukul7.00pm macam tu kitorang bersihkan diri and rehat sebab esoknya nak kena gerak dah. Ohh ya, untuk balik ke Airport esok kitorang amik Supir yang kitorang amik first day tu. Sebab dia tinggal dekat Airport tu je. Murah la sket dia cas Rp.150.000

Day 4: Pantai Kuta, Depart to KL
Jam 8.30am Supir dah sedia tunggu kitorang. I ask them to bring us at Pantai Kuta kejap sebabnya nak ambik gamba. Semalam kan tak sempat. Hihi. Kitorang sampai airport pun agak awal kul 9.10am macam tu. Kaunter check-in tak buka lagi. So breakfast dekat Airport dulu. Flight supposed depart at 12.15pm, but our flight has delayed from KL. We departed at 1.10pm and safely arrived at airport about 4.00pm. Lepas touch down tu kami kelaparan lagi. Padahal dalam flight dah makan. So kitorang pergi makan and beli tiket bas. Tapi tiket bas kul 7.15pm, and that time I purchased ticket 5.20pm, earlier bus just away 5 min ago. Sadis kena tunggu 2 hours.

Before checkout

Kuta Beach, local people pronounce as 'Kute' not 'Kuta'
Morning View
Mother & Daughter again
@ Lombok International Airport

Tamat sudah percutian yang ditunggu. Okay now, jom tengok bajet, berapa banyak agaknya habis ya?

Airline Ticket Air Asia (Promo)
Return flight ~ RM900 for 2 adults + 1 infant (exclude meals, baggage)
Baggage 20kg return RM134
Seat RM22
In flight Meal RM40

Hotel
Bale Sampan Bungalow, Gili Trawangan RM280 (price waktu booking)
Puri Senggigi Hotel, Senggigi RM76
JM Hotel Karaoke, Kuta RM42

Transportation
Shuttle Bus from Paradigm Mall to KLIA2 ~ RM24
Supir Airport to Bangsal Rp.250.000 ~ RM84
Speedboat to Gili Trawangan Rp.400.000 ~ RM133
Rent 2nos Bicycle at Gili Trawangan Rp. 50,000 ~ RM17
Fastboat to Bangsal for 2pax Rp.200.000 ~ RM67
Supir Bangsal to Mataram & Senggigi Rp.250.000 ~ RM84
Rent Motobike at Senggigi Rp.60.000 ~ RM18
Supir Senggigi to Kuta & Tg Aan Rp.550.000 ~ RM185
Rent Motobike at Kuta Rp.50.000 ~ RM17
Supir Kuta to Airport Rp.150.000 ~ RM50
Shuttle Bus from KLIA2 to Paradigm Mall ~ RM24

F&B
Breakfast at KLIA2 Airport ~ RM35
Dinner at Gili Trawangan Rp.110.000 ~ RM35
Breakfast at Gili Hotel provided
Lunch at Gili Trawangan Rp.60.000 ~ RM18
Dinner at Senggigi Rp.65.000 ~ RM19
Breakfast at Senggigi Hotel provided
Lunch at Kuta Rp.130.000 ~ RM44
Dinner buy food at convenient store Rp.70.000 ~ RM20
Breakfast at Airport Rp.40.000 ~ RM11

Miscellaneous
Pocket WIFI RM60
Sourvenir RM120 
Goggle & Life Vest Rp.50.000 ~ RM17
Tips untuk bawak bag Rp.50.000 ~ RM17 (Tak tahu lah kenapa husband I kena bagi)
Food from Malayia ~ RM30

TOTAL for 2 pax RM2623 (include pre, post & emergency cost)

Tips Berjimat di Lombok

1. Transportation di sana sangat mahal. Sebolehnya korang nego lah dengan Tour Guide/Supir untuk harga murah. Korang kena nego yang pasti. Kalo dorang tak nak bagi murah, korang cakap korang akan amik orang lain. Confirm dorang kata ok, yang penting kena firm dengan bajet korang.

2. Rate dari Airport ke Bangsal boleh dapat dalam Rp.250.00 dari Rp.350.000, kena take note ya!

3. Nak naik boat ke Gili Trawangan cakap nak ke Bangsal fast boat. Kalau tak dorang akan bawak ke jeti charter boat, which is ada speedboat saja pilihan korang boleh naik.

4. Cari Hotel berdekatan dengan tempat nak berjalan. So tak pelukan khidmat Supir untuk bawak korang jalan-jalan (ini pun akan dikenakan kos tambahan). Contoh, kalau nak ke Tanjung Aan, korang boleh cakap nak ke Kuta saja. Then sewa lah motor dan berjalan sendiri ke Tanjung Aan. Kalau stay di Senggigi pun boleh sewa motor, kalau nak ke Mataram. Tak jauh pun.

5. Kos dari Senggigi ke Kuta boleh dapat dalam Rp.350.000. Harga ni dari first Supir. Dia kasi murah sebab kita tak nak amik dengan dia. Tapi kitorang di charge Rp. 550.000 oleh Supir lain, sebab dah berjanji.

6. Kalau stay dekat Gili Trawangan cari Hotel yang tak jauh dari public/jeti. Sebabnya dekat sini tak ada transport selain Cidomo & basikal. Kalau nak jalan-jalan boleh sewa basikal je seharian.

7. Rate money changer dekat Gili Trawangan lagi murah dari Kuta. Serious tak tipu! I change money at Kuta sikit gila dapat. Sadisss! Tapi, better tukar dekat Malaysia la sebelum ke Lombok. Lagi murah.

8. Aktifkan kad CIMB & Maybank korang sebelum depart. Sebab dekat Lombok ni bersepah 2 ATM 2 bank ni. Lagi-lagi CIMB Niaga. I dah semangat nak withdraw duit, tapi fail sebab tak aktifkan. berhuhu je kita.

9. Kalau nak jimat beli sourvenir, beli je dekat peniaga-peniaga yang jual tepi jalan Hotel, dekat Kuta Beach or Tanjung Aan Beach. In shaa Allah boleh murah dan nego dari beli dekat kedai-kedai di Mataram Sourvenir store atau Pusat Tenun tu yang harganya fix dan mahal. But risikonya, korang mungkin terpaksa menghadap peniaga yang akan approach korang ramai tu. Korang akan rasa serba salah. Serious tak tipu.

10. Nak ke Bukit Merese ni boleh guna jalan darat selain naik boat. Tapi perjalanan lagi jauh dan penat mendaki I think. Kalau rasa nak jimat dari naik boat boleh je guna jalan darat. Ada laluan nak ke Bukit Merese, tapi tak pasti macam mana laluannya.

11. Untuk anak, bawakkan botol air, shades & topi sebab cuaca sana memang panas.

12. Peak season/orang ramai dalam bulan August bak kata Pak Supir. Orang Malaysia memang tak ramai waktu pergi sekarang ni.

13. Makan dekat Lombok di agak mahal walaupun makan dekat kedai-kedai biasa. Kitorang pernah makan berlauk saja untuk 2 orang pun dah kena harga RM30++ . Tu makan dekat night market taw. TAPI, kalau makanan dekat convenient store sumpah murah. Roti berperisa sebuku yang biasa pun baru RM1.00++. Kalau dekat 7E sini harga dia RM4.00++ dah,

14. Agoda selalu buat PROMO bilik murah. Boleh compare harga dengan portal yang lain. Dorang juga paling murah.


HAAA~ Ni tips saja ok? Apa yang kita plan sendiri tak semestinya berjimat. Kitorang prefer arrange sendiri sebab nak ikut time si kecik ni. Si bapaknya pun sama, nak ikut time dia berehat. Kalau jenis yang tegar berjalan boleh je follow mana2 agent yang akan bawa tempat yang menarik dengan pakej murah. Kalau rajin contact awal-awal agent sebelum bercuti and minta arrange ke mana korang nak pergi. 

4 comments:

  1. Memang cantik betul lombok. Wishlist juga lombok ni. InsyaAllah kalau ada rezeki.

    Plg tak suka kalau kena tipu. Teruk betul perangai dorang ni. Geram pulak baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena hati-hati je dengan dorang ni. Sbb dia taw kita ni orang luar kan. mudah2an dimurahkan rezeki :)

      Delete
  2. seronokny sis. I memang suka pantai, pantai sana cantik sangat teringin nak pegi. hrap ada la rezeki nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantai and pulau dorang memang cantik! bila orang tak ramai lagi best taw. lagi2 dkt tanjung aan tu. in shaa Allah kalo ada rezeki mesti sampai :)

      Delete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();