Birth Story...Malaeka Amani - She is No Longer Cik Laa

Monday, March 16, 2015

Birth Story...Malaeka Amani

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah seminggu berpantang dan kelahiran #babyMA.

Tak sangka memang bersalin pada masa hari yang ditunggu-tunggu. Bila dah masuk 39 minggu tu hari-hari berdoa semoga kelahiran dipercepatkan. Usap-usap perut supaya Amani keluar awal dan tak overdue. Risau baby terlalu besar waktu kelahiran and other complications. Macam-macam usaha la nak cepatkan kelahiran. Ehh, macam kau ni Tuhan pulak suka-suka nak kuarkan baby tu bila kan. Dari berjalan jauh, kemas rumah, naik turun tangga rumah, exercise squad etc la yang dah diusahakan.

A night on 9th March tu, dah mula rasa sakit macam senggugut before tidur tu lagi, tapi abaikan perasaan tu dan tidur and tak lama around 2am nak pergi lawas. Dah habis lawas, perut dah rasa sakit semacam. Abaikan juga sakit tu and cuba tidur lagi. Tak lama lepas tu bangun lagi pukul 3am dan sejak tu tak boleh tidur sebab sakit. Ngadu dengan husband tak le sudah and kitorang decide nak pergi spital lepas subuh je.

Sebabkan tak tahan sangat decide nak tidur bilik bawah, and mak terjaga dan perasan keadaan I yang mundar mandir. Orang tua dah nampak cenggitu cepat-cepat suruh kita pegi spital. Kita pun lekas-lekas mandi and bawak barang yang patut.

Around 5.30am macam tu kitorang sampai dekat Hospital UMRA. Dorang terus bawak pergi labor room untuk check CTG. Agak lama CTG test tu and kebetulan doc on duty tengok jantung baby tak berapa baik. Doc terus decide nak pecahkan air ketuban cause suspect baby dah berak. Memang jangkaan tu dah tepat and doc pun tunjuk hasil air ketuban. Doc advise kena emergency czer cause bukaan waktu tu baru 4cm and takut tunggu lagi lama and bahaya for baby.

Di kala waktu kebosanan

Bila tahu nak kena czer tu air mata terus jatuh. Husband yang dok sebelah kita ni terus bagi semangat and suh kita bersabar. Perasaan tu tak boleh nak digambarkan :')

Lebih kurang pukul 7.15am macam tu kita dah masuk bilik OT. First time dibedah tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan tu. Memang tak lama nak tunggu baby keluar. 7.36am dah dengar suara Amani menangis, time tu I terus menitis air mata even tak nampak muka dia lagi :')

Keluar bilik OT husband dah tercongok tunggu kita, kita pun terharu lagi and nurse tolak sampai ke bilik wad. Dapat bilik single husband pilihkan. Katanya dah tak ada choice lagi. Tah betul ke tak tu. Tapi kita bersyukur la dapat bilik yang selesa. Terima kasih husband, kita terharu lagi :') Okay nanti kita tengok bilnya pulak.

2 malam dekat wad kengkonon macam tidur kat hotel kan. Padahal dah boleh discharge second day tapi husband suh stay another night sebab nak monitor kita yang kengkonon deliver czer ni.

Jengah masuk

Sebelum discharge. Bilik bersepah tah macam apa

Thanks to family yang datang visit dekat hospital, kawan-kawan papa and mama Amani :)

Birth Cert Amani dah siap :)

2 comments:

  1. bagus le hasben p book bilik personal.. eloknya ada personal space..
    time ayah sakit pun mmg mintk blik sorang.. so dengan tilam toto n bantal usung masuk wad..
    hospital swasta x cerewet sbb kita bayar.. =)

    alhamdulillah semua selamat.. get well soon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org cakap tak kisah asalkan orang yg tersayang selamat dan selesa. In sha Allah duit boleh dicari...rezeki in sha Allah akan ada..

      Delete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();