Hilang passport?? - She is No Longer Cik Laa

Thursday, October 30, 2014

Hilang passport??

Assalamualaikum....

Ada sesiapa pernah ada pengalaman kehilangan passport/hampir hilang dekat negara sendiri atau negara orang lain? Boleh la sama-sama share dekat sini. In my previous entry ada janji nak cerita pengalaman kehilangan passport waktu travel ke Busan, Korea. How, when, where did it happened? 

Okay, this happen during my travel on 2nd day which is on Saturday. Kiranya 2nd day ni agak busy for me and my husband cause we all banyak sangat berjalan and menyinggah dari satu tempat ke satu tempat. Tapi alhamdulillah kehilangan passport ni tak sampai dalam masa 24jam pun.

Al-kisah, kitorg dah otw nak balik hotel naik subway train. Waktu ni dah malam dalam pukul 7pm macam tu. Tengah we all berdiri dalam train tu, suddenly I had some thought what would happen if me or my husband lost our passport? Adakah kitorang akan terkandas, terpaksa pergi embassy dan macam-macam lagi. Sedar dari kelamunan dan tak sedap hati tu aku terus check bag. Ahh sudahhhh. Passport aku takde dalam erti kata lain hilang. Terus me gelabah and my husband suruh cari betul-betul. Aku dah macam nak nangis that time tapi my husband cakap takpe, kita cari dekat bilik hotel kot-kot aku ada tertinggal. Tapi aku yakin memang aku bawak passport tu sepanjang masa.

Punyalah berdoa otw balik tu supaya jumpa dekst bilik hotel. Samapi bilik hotel we all geledah satu bilik mencarinya. Memang tak jumpa. Aku nak nangis lagi. Then kitorang apa lagi pergi dekat receptionist hotel tu tanya kot-kot ada cleaner teramik atau terjumpa. But that receptionist is very helpful and dorang yakinkan takde staff dorang amik. I had difficult time sebab they can't speak english at all. Communication via translator through phone. And the receptionist help me to call police also, cause we all nak lodge report about the losses. So we all ada option untuk buat temporaru passport dekat embassy. While on call dgn translator tu they said Busan don't have Malaysian embassy. We're sad cause we had to travel to Seoul and it only open on Monday, which is during our flight return to KL! Mahu tak sedih beb. Macam-macam pikir duit kos nak ke Seoul, nak stay lagi, dengan duit very limited. And waktu 2 orang policeman datang agak trouble juga cause dorang tak tahu speak English. And they brought us to police station untuk buat report. Hehe. First time siot naik kereta police sebagai innocent people. Rupanya dorang punya station dekat Busan station. Kira macam KL Sentral la dekat Malaysia ni.

Nasib baik waktu dekat police station tu ada sorang officer yang boleh communicate sikit-sikit English. They all very helpful. They all nak hantar kitorg bac to hotel but we decided to find the passport. So we all mulakan destinasi mencari passport dekat tempat yang kitorang singgah. Bayangkan kau bukan main banyak tempat kitorang singgah. Jam menunjukkan pukul 8.30pm and as usual, we all take train untuk pergi mana-mana. First destination we all went to one halal restaurant macam Indian restaurant to find my passport. That time restaurant tu dah nak tutup and we get permission from the owner to find that but we failed to get it. The owner asked us to leave our phone number just in case his staff found that. Balik dalam keadaan kecewa we all try to find at Gwanggali Beach. Pergilah Starbuck yang kitorang singgah tapi takde. Balik dalam keadaan kecewa lagi sebab dah buntu. Then nak balik tu aku singgah dekat Gwanggali Station punya toilet cause aku ingat aku ada masuk situ before kitorang jalan-jalan dekat beach tu. Semangat cari dekat dalam toilet tapi still tak jumpa. Sedih lagi woiii. Dalam otw nak balik tu, ada this one train officer train. She tried to communicate with me but I really dont understand. Bila dia tunjuk cam buku and I guess maybe they found my passport. Punyalah happy sampai laki aku sujud kat situ. Hahaha. And she brought us to the management office and show us the passport and exactly it's mine! They said it found at the toilet by someone yang memang baik hati pulangkan dekat dorang. They also leave me the girl phone no who found my passport. Kitorang memang la happy sangat dapat jumpa passport tu and we decided to go police station to inform and and bought them somethin (donuts and chocolate for hotel receptionist) to show some appreciation.


Bersyukur sangat sampai tak ke sudah bila pikir balik. Kitoang dah macam-macam pikir macam mana nak survive denga duit yang sikit, adakah husband aku akan balik Malaysia tinggalkan aku, pinjam mak duit transfer etc. Wooo...sedih bangat. And thanks to Ms. Yoon In Jin yang tolong jumpa passport ni. Sempat juga call dia to say thanks.

:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();