Short Vacation @ Pullman Putrajaya Lakeside - She is No Longer Cik Laa

Tuesday, February 17, 2015

Short Vacation @ Pullman Putrajaya Lakeside


Assalamualaikum...

Semenggah tunggu masa nak beranak ada hati juga nak bercuti dengan husband. Tapi, this time kita pergi tempat yang dekat aja lah. Maklumlah tak berani nak berjalan jauh. Buatnya terberanak bila-bila masa.

This time reward from husband juga la kiranya sebab ditinggalkan oleh husband bermalam-malam kerana kerjanya. Sedih benor hati. Mana tak nya, kita ni menunggu masa aja.

So we decided nak stay 1 night je dekat mana-mana hotel just to spend time. Survey few hotels juga la. At first we survey at Gold Coast morib tu dorang ada buat promo dekat Groupon lagi dengan best price. Pikirkan jauh jugak la so I olls ni pun reject awal-awal. TAPI, bila husband offer nak pergi Awani Resort Sepang tu laju je mulut cakap nak! HAHAHA, but I have to reject as well sebab jauh and pricey. Kesian poket laki aku.

Then, I were asked my husband what if we book any hotel at Putrajaya and jalan-jalan area sana, naik Cruise etc., and my husband pun ok saja. At first, I suggest to stay at Pullman Lakeside tu, second option was JW Marriott and Shang-ri La, but my husband insist to had candle light dinner on cruise. Survey punya survey bukan murah nak dinner on cruise tu, cost us more than RM100++ per pax. If decide to dinner on cruise, then tak merasa nak stay at Pullman sebab Pullman jauh lagi mahal dari Marriott and Shang-ri La. Before kitorang book tu, I asked my husband to call Cruise Tasik tu untuk confirm about dine-in everything. Nasib lah dia call dulu and sangat tak bernasib baik sebab nak dine-in cruise tu dah penuh. Lupa, sebab date yang kitorang nak bercuti tu fall on Valentines Day.

So my husband quickly asked me to book dekat Pullman, and kitorang just sight-seeing je naik cruise. Luckily, when the time I called to sebab nak tanya dorang ni tak ada Kingbed ke, sebabnya survey online semuanya twin bed. Tak best lah kan. Hehe. But reservation people tu suggest me to take this Valentines Package instead of normal type room. Beza RM40++ tapi kau dapat macam-macam. She suggest me to get package RM448++, and I asked husband's permission untuk booking, dia bagi green light cepat-cepat.


But how satisfy I am with their services?

1. Hotel's Ambience

Overall I memang suka sangat sebab resort concept. Betapa besarnya tempat ni nak di-explore. Waktu nak check-in tu pun, from the car park nak pergi main lobby pun kitorang boleh sesat. Sebab main building tak ada signage. Ke I yang tak perasan pun tak tahu lah. Hotel ni ada 4 wings/blocks if I'm not mistaken. Antaranya Lotus wing, Rafflesia wing, Bunga Tanjung wing and Jasmine wing. Sangat convenience sebab each wing connected dengan main lobby. So tak perlu lah nak kena turun naik every block kan.


Clock tower ni betul-betul dekat centre

Abaikan si montel ni
2. Hotel's room

Waktu nak book hotel ni my main priority is to get Kingbed or double bed whatsoever. Kalau boleh tak nak la twin bed kan. Our room is located at Lotus wing, which nearby spa & swimming pool. Waktu check-in tu we have to wait around 15 minutes just because they want to deco sempena Valentine theme. Tak kisah sebenarnya nak deco ke tak, tapi kalau dah deco tu kira agak bertuah la kan. Hehe. While waiting, they brought us to executive lounge untuk welcome drinks. But a bit disappointed sebab tak dapat room with jakuzi. Baru berangan nak mandi bathtub. Room facilities pun sangat bagus boleh dikatakan semua tersedia eg. toiletries, pillow, iron (memang memerlukan), hair dryer, safety box, jubah mandi, sandal, towel etc.





3. Restaurant

Since this was under package, so for dinner they reserved us at The Village restaurant which is lakeside restaurant. We reached at the restaurant around 8.30pm. Terlupa juga yang ni valentine package so they decorated each table very nice. But our table just ok la sebab tak ada buat special request ke apa. Kitorang datang just nak bercuti not because of celebrating valentine day. Ikutkan other tables were decorated with balloon, candle light, tapi kitorang hanya dapat bunga. Yang ni pun agak lawak tak expect dorang sediakan juga. Food was nice with BBQ buffet theme. Nak ikutkan tak banyak choices tapi cukup mengenyangkan perut dah memadai.

Next day, we having breakfast at B's restaurant dekat level 1. Food was awesome. Macam-macam ada. Yang paling best dapat choc roll. Heheh.

The Village Restaurant Lakeside. View siang memang nampak cantik.
Decoration untuk dinner


Semangat husband pakai blazer malam-malam. Gelak je dalam hati. Hik3.


4. Facilities

Facilities dorang pun agak bagus in terms of customer service, accommodation, public facilities eg. swimming pool, spa, gym, karaoke lounge etc. Before nak balik tu paksa juga husband mandi dekat pool dorang. Mana tak nya rugi kot kalau tak mandi. JUST, parking area not so friendly.


PICC belakang tu.

Duyung darat semangat berenang. Hehe

5. Other activities (Cruise Tasik)

Other activities kitorang pergi naik cruise seperti yang diidamkan. Not related dengan hotel ni pun. Ingatkan Cruise jeti tu sebelah hotel ni je padahal dekat dengan Masjid Putra. 10 minutes drive from hotel. Camne lah boleh lupa kan. Kitorang naik cruise on Saturday after check-in hotel tu. Keluar hotel around 5pm and bought ticket directly. Cruise tasik ni had few types lah. Nak naik cruise boleh, bot dondang sayang ada, dinner on cruise pun ada. Tapi kitorang naik cruise just for sight seeing. Price untuk yang ada MyKad RM30/adult. Siapa yang tak ada IC or tak bawak waktu tu nasib kau la kena bayar RM50. Bernasib baik waktu kitorang sampai nak beli ticket tu, ada departure at 6pm.

Waktu queue nak masuk cruise tu, ada cruise bersebelahannya untuk dine in dah siap deco habis, untuk Valentine barangkali. Cruise tu nampak sangat best sebab korang boleh lepak atasnya sambil amik angin. Me and husband rasa rugi je. Maybe next time kan. It took about 45minutes untuk pusing area tasik Putrajaya tu. Nasib dok sebelah window so boleh selfie. hehe. Memang agak kemegantukan, husband sempat lagi tidur. Sabar je lah.


After check-out day, ingatkan nak singgah IOI City Mall, tapi macam malas pulak sebab belah petangnya nak pergi lepak dengan kawan-kawan KPM, so we decided balik rumah awal and have well rest.

Thanks to husband sebab bawak bini dia ni jalan-jalan.

1 comment:

  1. woaaaah selalu lalu saja pi swimming kat maritim tu.. tengok saja pullman dari luar..
    cantik =)

    ReplyDelete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();