Semuanya Online...di hujung jari - She is No Longer Cik Laa

Wednesday, December 17, 2014

Semuanya Online...di hujung jari


Assalamualaikum...

Waaawaaa...apa seronok sangat dengan tajuk entry ni? Well, common topic kan? Semua orang tahu apa bendanya tu. Ok, semua orang tahu kebaikan shopping online ni kan. Keburukannya mesti korang tak nampak kan? But now I'm not talking about what is so bad about online shopping ni. Rasanya tu hak individu masing-masing macam mana nak nilai. Now, I'm prefer to shop online. Not saying that I'm addicted, but I PREFER to. Tak tahu lah why kan. Nak ikutkan macam-macam boleh purchase online. And you guys can either pay via online transfer, paypal or credit card (ini so merbahaya). But it also depends on what business you purchase, I meant, setengah online businesses ni tak provide paypal and credit card service.

Okay, now from online businesses, apa yang korang dapat beli? Below are some examples, or antara barang-barang yang I pernah beli dan berpuas hati.

1. Fashion / Clothes

a. Zalora.com.my - I bought once I think so far and their service superb fast. Even boleh buat COD lagi.



b. Poplook.com - Baju-baju dorang sangat menarik with reasonable price.


c. Padieka.com - Baju-baju dorang agak menarik dengan harga yang murah. Dah berapa kali beli dengan dorang ni.

d. Instagram.com - Okay, kenapa instagram padahal dorang bukan online business pun kan? Tapi, instagram ni pun adalah medium korang nak cari barang-barang secara online. Kebanyakan peniaga kecil mula bertampak melalui instagram ni lah. Tapi, macam mana nak cari? Okay, nak ajar sikit. IF korang teringin nak cari something, korang boleh gunakan button hashtag (#). Example korang nak cari tudung kan, korang boleh guna macam-macam hashtag yang korang rasa relevant dengan apa yang korang nak. Katakan #tudungmurah, #tudungbawal, #wideshawl,#tudung online etc. Sebab peniaga-peniaga ni mulakan promote barang-barang dorang dengan guna button # ni. Bila keluar result korang tengok-tengok lah kot-kot ada yang kenan.

2. Gadjet / Electronic

a. Lazada.com.my - Biasanya kalau beli gadjet or survey harga mesti dekat sini. Pernah juga beli XBase dengan harga murah. Dorang pun boleh COD macam ZALORA juga.



3. Leisure / Beauty / Misc

a. Groupon.my - Okay, nak story pasal groupon ni tak kesudah pulak. I can say Groupon ni macam-macam sangat dorang jual. But dorang bukan direct seller, tapi dorang macam agent yang jual on behalf most of merchandiser, but harga lagi murah. So, if we buy from them we will get a voucher, and that voucher kita akan redeem dari merchandiser. Basically at the end kita akan deal sendiri dengan merchandiser tu. Antara voucher yang pernah I beli dengan dorang Star Cruise Penang trip, photobook, spa massage (time nak kahwin haritu), waffle maker etc.



4. Education / Maternity Accessories

This part nak cerita lain sikit, what are the items yang I pernah beli during my pregnancy secara online

a. Apple Quran from pusatborong.com - Dah lama nampak this item and teringin sangat nak beli untuk diri sendiri (actually untuk my baby soon) and for my niece. This site jual sangat lah murah which is RM15/pc and I bought 2pcs. Satisfying taw. Orang lain jual paling murah pun RM25.


b. Maternity Pillow from maternitypillow.wix.com - Yang ni pun dah lama nak sebab bila belly dah besar ni asyik susah je nak tidur. Tangan kebas la, kaki cramp la, pinggang sakit lah. Macam-macam. Kesian hubby malam-malam jadi mangsa. Heehuuu. This is handmade item and I order dengan akak ni. Very friendly orangnya dan sangat murah. I pick design Big C sebab murah and nampak selesa. Cari dekat luar pun dekat RM300++ and online seller pun jual RM200++, but akak ni buat promo YES dengan harga RM150 with free cover and postage! Apa lagi, cepat-cepat pujuk Afiq yang kita nak benda ni. Very cozy I tell you.



Jeng...jeng..jeng...
Big C in the house!
5. Food Delivery

a. Makansini.my - Okay nak habaq sikit biasa kita tahu yang fast food je ada delivery kan (eg. KFC, McD, Pizza). Jangan ingat lauk-pauk tak ada ok. Nahh, belanja sikit apa yang dorang offer. Yang ni bagus untuk orang yang suka tapau and malas makan luar macam I, or orang yang terlalu busy sampai tak ada masa nak pergi beli makanan langsung. Basically dorang offer delivery untuk luncheon dengan harga murah RM5.50. Mana nak dapat makan murah tu hoii. Tempat area makan office I ni makan lauk ayam saja dah kena RM6. But dorang bagi 2 lauk tau. No delivery charges. And korang pun boleh pick menu harian yang korang based on selera korang. Tak rugi. Boleh try.



Ayam dia memang sedap!

So far, yang ni je dapat disimpulkan dulu. Nak diikutkan banyak benda I pernah beli online, cuma tak ingat maybe most of the items I bought from small online businesses yang tak ada site macam tu. Anyway, in future if got any idea sure I will update this entry.

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.