Salam perantauan dari Beijing - She is No Longer Cik Laa

Tuesday, April 16, 2013

Salam perantauan dari Beijing

Tajuk entry macam aku sedang merantau di negara orang. Ececeh. Merantau la sangat. Bercuti saja. Alhamdulillah, niat aku (sebenarnya mak aku) untuk melancong ke negara orang tercapai iaitu ke Beijing, China yang merupakan negara terbesar di rantau Asia. Nak diikutkan entry ni patut aku update dari tahun lepas lagi, sebulan selepas aku melancong ke sana. Dek kerana kesibukan yang memanjang, study, event, kerja dan exam, semua aktiviti aku terbantut dan semakin membantut.

Lemme share the story through the photos. All this happened on 23 - 29 November 2012. I was on leave for a week weyhh! So heaven!

We at Summer Palace. Tasik buatan di situ. Dan air tasik itu sedang membeku.
Peniaga jalanan. Jangan terkejut kalau korang turun bas dan ada orang yang menunggu nak jual baran-barangnya.
Sampai tahu cakap melayu lagi
We were at Silk Factory. The true and fact how the silk is made by  kepompong.
Percaya tak? Aku percaya kan saja.
Group photo before hiking of Great Wall. Orang muda-muda saja yang berani naik. Hehe.
Half way of our journey before reached the 1st pit stop. As we known Great Wall has so many of pit stop.
Nak naik tu semput woii. 
After Great Wall we went to Snow place. Ngeee.
Could you imagine how we can survive in this temperature. More than negative degree.
Me just in action. Tengok kaki pun tak masuk :p
Comel anak cina dekat sana ni. Macam nak bawak balik je.
Another step to Forbidden City
I was inside the Forbidden City.
As a tour guide had mention to us there are 9999 rooms inside this palace. ohhhhhh
Near to the Birdnest Stadium. Tahu tak Stadium apa tu?
Pergi Google cepat.
In front of Zara Store. Cool gila kan dorang punya outlet?
In front of Hard Rock Cafe Beijing.
Katanya tempat ni dah tutup sebab muflis.

Nak diikutkan banyak sebenarnya boleh diceritakan, tapi benda ni terjadi 4-5 bulan yang lepas so ada beberapa perkara yang aku tak boleh ingat lagi. Hehe.

Cuma apa yang aku kongsikan, this is my ever sweetest memories in 2012, which I had a chance to go somewhere beyond my expectations. This wasn't a plan at the first step. Me and my mom were take an initiative to join a travel group in this trip, which has introduced by one of my ex-junior in college, Nora, with reasonable package.

We have a great and chances to know other people, and exposed to another culture, place etc. Nak ikutkan, banyak market dorang bawa kami waktu ni. Dari outlet yang mahal-mahal jual sutera, jed sampai la ke market yang jual pakaian-pakaian, winter coat, jed tak ori etc. Sempat singgah 3 - 4 market, tapi dah tak ingat apa nama marketnya sebab name in Chinese. Those yang bercita-cita nak shopping dekat sini goodluck okay. It's not that easy to negotiate with China people. Selagi kau tak beli barang dia, dia takkan lepaskan kau pergi. So kalau tak berkenan tu jangan menggatal nak try test tanya harga. Confirm akan stuck dekat situ sampai terpaksa beli barang yang kita sendiritak suka OR dengar la maki hamun mereka. And so lucky, we have asked my cousin (yg memang tengah study dekat sana) to accompany us and talk to China people, coz she's fluently talk in Mandarin. Sepatah haram aku tak paham apa dia cakap time tu.

Well, what I can say, I have my travel target for 2013 and 2014. Semoga dimurahkan rezeki tahun ini. Amin.
=)

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();