Hey Macarons ! I'm so melting with you - She is No Longer Cik Laa

Sunday, May 22, 2011

Hey Macarons ! I'm so melting with you


Hey Macarons !


Maybe some of you ever heard about macarons, and have ever taste it too.
And me too, and now i miss this macarons so much,
And wanna taste it again!
But it is very difficult to find.
And mostly it sold homemade

Dah susah nak cari mesti mahal kan.
Dulu famous amous dgn cupcake,
but sekarang ni rata2 org akan jual macarons.

Apa tu macarons? Macaroni ka?

Macarons ni sejenis kudapan manisan org France yg diperbuat dari ground almond, caster sugar, dan egg white. 2 keping shell diletakkan jem atau filling di bahagian tengahnya seperti sandwich.

Apa rasa macarons ni? Coklat bar ke?

Rasa ala-ala crispy kat luar and chewy kat belah dalam. Bila kita gigit rasa crispy and lepas tu kat dalam rasa chewy and melty gitu. Kat tengah dia ada filling like jem and can be find in variety filly and flavor. rasa la. sedapp gitu ♥

Nampak sedap kan??
Siapa yg suka manis2 boleh la rasanya.


Jom belajar buat macarons.
Tak nak pun takpe.
Saya nak blaja :)


Shell Macarons

Bahan-Bahannya:

150g Putih Telur
*Asingkan putih telur dan simpan dalam peti sejuk sekitar 4-5hari. Keluarkan pada hari anda ingin membuat macarons dan barkan pada suhu bilik.
100g Gula Caster
180g Serbuk Almond
270g Gula Icing
Secubit Cream Tartar

Cara-caranya:
  1. Ayakkan serbuk almond dan gula icing
  2. Putar putih telur dan secubit cream tartar sampai bertanduk. Masukkan gula caster dan putar sampai gebu dan bertanduk. Bila angkat pemutar, putih telur jadi tak jatuh. *Jgn terlebih putar, ia boleh menyebabkan macarons anda pecah semasa dibakar*
  3. Masukkan pewarna. *Putar sekejap sahaja. Bila dah rata berhenti putar*
  4. Ambil serbuk almond & gula icing yg diayak tadi (No1) dan masukkan ke dlm bekas putih telur yg telah diputar tadi secara berperingkat. *Dalam 4x dgn cara kaup balik menggunakan spatula atau sudip kayu*
  5. Masukkan dalam piping bag dan pipekan bentuk bulat atas kertas pembakar di atas dulang
  6. Biarkan macarons rehat selama 45mnt. *Biarkan permukaan macarons kering sebelum dibakar, bila sentuh permukaannya agak keras dan tidak melekat pada tangan*
  7. Sebelum bakar, pre-heat oven 160C selama 10mnt
  8. Bakar macarons dlm 10mnt - 160C. *Berganting kpd saiz macarons dan juga jenis oven. Jika saiz macarons kecil, kurangkan masa bakar
  9. Biarkan macarons sejuk sebelum anda angkat dari kertas pembakar
TIPS
*Selepas pipekan atas pembakar, ketuk2 permukaan bawah dulang. Proses ini dilakukan untuk mengeluarkan udara dalam macarons.
*Silicone mat dapat mengelakkan macarons drp melekat. Ianya juga lebih jimat kerana anda boleh basuh dan guna semula berbanding menggunakan kertas pembakar biasa
*Jika tapak macarons masih melekat bermakna macarons belum masak sepenuhnya. Jadi masukkan ke dalam oven sekali lagi selama beberapa minit

Salted Caramel Filling

Bahan-Bahannya:

1 Cawan Gula
6 Sdb Butter
1/2 Cawan Heavy Cream, Suhu bilik
Secubit Garam

Cara-Caranya:
  1. Cairkan gula menggunakan api sederhana sehingga bewarna keperangan
  2. Kacau gula tadi agar perangnya serata
  3. Apabila gula sudah bertukar kepada warna perang gelap tutupkan api dan masukkan butter dan kacau sehingga sebati
  4. Masukkan heavy cream dan garam ke dlm capuran tadi dan kacau sehingga sebati. Akhir sekali, sejukkan di dalam peti sejuk dan sedia untuk digunakan sebagai filling macarons
PERINGATAN
*Membuat macarons memerlukan kesabaran dan ketelitian yg tinggi. Sukatan dan cara pembuatan yg salah akan mempengaruhi macarons

**-----------------------**
Rata2 penjualan macarons sgt mahal sehingga RM2-Rm3/pcs sebab ianya homemade.
Mungkin hendak berjimat boleh mencuba buatnya.

Atau mungkin boleh dapatkan dan membelinya dari blogger2 yg sememangnya amik order untuk macarons ni.

Cik Min


p/s; alangkah bagusnya kalau di-commercialize. Senang nak carik



No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();