Playschool Hunting for Toddlers - She is No Longer Cik Laa

Friday, July 22, 2016

Playschool Hunting for Toddlers

Assalamualaikum...

It's July already and we've passed half year to move forward to new year. 

Now, I've been looking for playschool/taska for my baby (baby lagi ke?) untuk kemasukan tahun depan. Rasanya tak ada lah terlalu awal nak mencari but nak prepare dari segi budget and everything. Senang nak buat costing.


Tahun depan Amani boleh dikira umur 2 tahun. Ikutkan, I'd prefer untuk hantar Amani to playschool instead of babysitter or taska. Sebabnya, kita nak Amani learn something, not just only babysit. Maklumlah, mak pak dia busy tak sempat nak ngajo anak apa-apa. Okay, itu tipu.

Buat masa sekarang ni Amani mak masih jaga. Ikutkan dah tak nak mak jaga sebab kesian. Yelah, makin tua mana la larat nak layan budak-budak kecik. Lagi-lagi ada anak kakak yang transit ke situ. Tapi, mak selalu cakap, tak apa, mak ada peneman, Amani boleh teman mak pergi mana-mana. Nanti mak takde kawan etc. Bila mak dah mula followup medical checkup dekat KK ni, kita dah tau la kemampuan dia dekat mana. Kita nak cuti pun payah. Umur pun dah masuk angka 6. Umur-umur sekarang ni dorang sibuk pergi medical checkup, nak bercuti. Belum lagi hantar nenek pergi medical checkup. Ikutkan nak hantar Amani pegi school umur 3 tahun, tapi rasanya nak kasi chance rehat dekat mak pulak, kita hantar Amani ke school tahun depan.

Speaking honest, hantar anak-anak pergi playschool seawal 2 tahun ni memang costly. Rata-rata playschool yang agak ternama macam Brainy Bunch, CIC makan kos RM600++ sebulan. Habis gaji dekat situ je nanti. Hoho. Sebab tu ada yang hantar babysitter or taska je. Tapi ada juga setengah taska yang buat concept macam playschool, not only babysit sahaja. Kena pandai survey la kan. Tapi, ada yang cakap hantar playschool budak awal 2 tahun ni membazir, but its depends.

Bila hantar playschool ni I know budak-budak akan explore dengan macam-macam programme. I believe their skill & monitoring akan lebih improve. Belum lagi ada kawan-kawan. Kalau boleh yang more to Islamic programme la kan.

Anyway, any suggestion playschool berdekatan Kelana Jaya?

Dekat sini kebanyakannya tadika and dorang amik budak-budak 3 or 4 years above. Tak banyak yang amik student below than 3years, melainkan taska.

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.