A busy momma - She is No Longer Cik Laa

Thursday, October 8, 2015

A busy momma

Assalamualaikum....

Life is not easier as we thought. Kecik membesar, sekolah masuk U semua ingatkan dah susah. But life after graduate lagi mencabar.

I've been through my busiest day waktu bujang before married dulu. Kerjanya, pergi pagi, balik nak dekat maghrib. Office padahal 10 minit je dari rumah tu. Kadang-kadang tak bernasib baik, sampai malam la jadinya.

Bila dah kahwin, alhamdulillah. I've got job which not busiest macam zaman bujang tu. Hujung minggu masih ada masa untuk family.

And, since dah ada baby ni, life a bit though for me, as I'm handling part time business as candy buffet planner. Actually I'm not prepare well to run this business. During my pregnancy I've talked with husband cakap nak buat part time business. Nak jana pendapatan lebih katakan. Heheee....

During my pregnancy, memang I rajin buat business. Me and my sister joint and jual RTW clothes. Every weekend we join bazaar at Shah Alam untuk jual our clothes. Perut besar pun kita gagahkan nak meniaga juga. Husband and mak juga la yang banyak tolong kitorang.

Then, now, alhamdulillah...bila buat business candy buffet planner ni, rezeki tu ada. Rezeki anak barangkali. Yes, I admit really tired do all this. But I really satisfied by doing this cause I keep receive a lot of queries and customer satisfy with my service.

Wednesday je dah start busy. I'm doing printing for decoration, clean all the jars. Thursday and Friday pulak dah start baking for Saturday event. Challenging sebabnya I'm not only focus in all these. As a wife, I have other things to do.

Balik kerja je terus kejar washing machine nak basuh baju. Then, tengok ada lauk apa untuk bagi husband makan. Bila stay dengan parents ni alhamdulillah mak tolong masakkan, and I just cook other things untuk bagi selera makan. Just for husband, sometimes aku pun tak nak makan. Kalau Amani tak mandi lagi, yeahh, I have to shower her. Considerate, cause I'm not asking my mom to do all these everyday. Dah duduk sekali ni kalau boleh nak meringankan kerja dia juga.

Amani ni tak boleh orang tinggalkan dia. Since ada cousins dia lagi ni la I can do other things like memasak and kemas apa yang patut. Bila husband balik baru lega sikit husband tengokkan Amani and makan. Then continue la basuh baju and start baking.

Bila start baking ni kau jadi serious sikit. Layan Amani pun kejap-kejap je sebab nak siapkan kerja cepat. Serious...tak sanggup nak berjaga sampai 2-3 pagi untuk baking. The next day nak kena bangun and gerak pukul 8pg pulak. Where got time to well sleep?

The rest of the day, same routine kalau tak ada baking. Mengemas kalau sempat, basuh baju and lipat baju yang bertimbun (yang paling malas nak buat), prepare makan Amani yang lebih kurang sejam nak buat, iron baju suami isteri nak pergi kerja esok ni, and nak menghadap laptop untuk start kerja. yesss, start designing banner and backdrop yang pending from customer. Some customer yang agak choosy have to layan jugak even I told them I only can do simple design. Bila dah buka laptop atas katil ni pun mencabar juga. Amani start chasing me and playing with laptop T_T

So, my work delay till I waiting her to sleep. Nak tunggu dia tidur dah pukul 11lebih. Mata pulak dah tak boleh lama-lama, then I surrender untuk tidur pukul 12pm. Ohh, design sikit je tu. Bila nak siap kan kalau macam tu? Tskkkk.

Weekend pulak tak macam dulu. Saturday is always busy day to setup and dismantle for event. Amani pulak tinggal dengan mak. Kadang-kadang je bawak dia. Tu pun depends on how we gonna setup for that event. We rush our timing for setup. Sunday pun kadang-kadang. Though tak ada job pun, I've always busy to find my things for my next job. Tak ada juga masa untuk jalan-jalan and grooming untuk diri sendiri.

Thus, I've wasted lot of time....

Next year dah reward diri sendiri untuk pergi bercuti with my family. I've booked my day so I won't take any job during that time. Can't wait!


1 comment:

  1. eheheh cabaran untuk continue life yes indeed sangat mencabar..
    but Allah dah aturkan everything buat kita.. balik2 main dengan anak eheh hilang stress =)

    ReplyDelete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.