Cinta dan Waktu - She is No Longer Cik Laa

Saturday, November 6, 2010

Cinta dan Waktu

Di suatu pulau kecil ada seorang gadis bernama CINTA dan teman-temannya namanya KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN, KEKAYAAN, mereka hidup berdampingan dengan baik namun suatu ketika datang badai menghepas pulau kecil itu dan air laut tiba-tiba naik dan akan menggelamkan pulau itu semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri, CINTA sangat kebingungan sebab ia tak dapat berenang dan tidak mempunyai perahu. Dia berdiri di tepi pantai mencuba mencari pertolongan sementara itu air smakin naik membasahi kakinya.

Tak lama kemudian CINTA melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu "KEKAYAAN!KEKAYAAN! tolong aku!," teriak CINTA "Aduh! maaf, CINTA" kata KEKAYAAN. "aku tak dapat membawamu serta perahuku ini tenggelam lagi pula tak ada tempat lagi bagimu". CINTA sedih sekali namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat dgn perahunya "KEGEMBIRAAN! tolong aku ! " teriak CINTA namun KEGEMBIRAAN terlalu gembira kerana ia menemukan perahu sehingga ia tak dapat mendengar teriakan CINTA, air semakin tinggi dan CINTA semakin panik. Tak lama lewatlah KECANTIKAN "KECANTIKAN! bawalah aku bersamamu!, " teriak CINTA lg " Wah, CINTA kamu basah dan kotor, aku tak bisa membawamu nanti bisa mengotori perahuku yang indah ini " sahut KECANTIKAN. CINTA sedih sekali mendengarnya ia mulai menangis terisak-isak.

Saat itulah lewat KESEDIHAN " Oh KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu!, " kata cinta " Maaf CINTA aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja, " kata KESEDIHAN sambil terus mengayuh perahunya. CINTA putus asa. Ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya. Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara "CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!" CINTA menoleh ke arah suara itu dan cepat2 naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya di pulau terdekat, CINTA turun dan perahu itu langsung pergi lgi.Pada saat itu barulah CINTA sadar ia sama sekali tidak mengetahui siapa yang menolongnya, CINTA segera bertanya kepada penduduk pulau itu " Yang tadi adalah WAKTU ," kata penduduk itu "Tapi, mengapa ia menyelamatkan aku ? Aku tidak mengenalinya. Bahkan teman2ku yg mengenalku pun enggan menolong" Tanya CINTA hairan " Sebab HANYA WAKTULAH YANG TAHU BERAPA NILAI SESUNGGUHNYA DARI CINTA ITU "
p/s; cinta tak memerlukan kesedihan, kekayaan, kegembiraan dan kecantikan? Cinta hanya memerlukan waktu

No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.