Short Vacation to Avillion Port Dickson, Amani is 5 months old! - She is No Longer Cik Laa

Friday, September 4, 2015

Short Vacation to Avillion Port Dickson, Amani is 5 months old!

Assalamualaikum...

Wahhh...dah lama tak update blog. Busy sangat sekarang nak update blog pun sebulan sekali. Sejak buat side income ni masa agak terhad katakan. Mana dengan kerja kita, balik rumah settle hal anak, mencari masa untuk buat kerja sampingan lagi. Haihhhh....

Baru-baru ni terlaksana juga hajat nak pergi short vacation. Dah lama plan dengan husband cakap nak bercuti sebab rasa diri sendiri macam stress lepas bersalin. Nak la juga pamper diri sendiri kan. Ikutkan jadual hujung minggu ku memang padat tak ada masa langsung untuk ke mana-mana.

OK, it's a month ago story which I haven't get myself to write about it.

Memang short vacation I can say, sebabnya kami check-in hotel malam. Rugi kan?

Husband back to hometown cause he had cousin wedding, and me myself with Amani weren't follow him as Amani is not in good condition that time. Amani had bad diarrhea pun. Husband pun balik kejap aja. Jumaat malam balik, and Sabtu petang naik flight and touch down at KLIA. Memang kejap pun kan? Sebab nak terlaksanakan jugak impian I olls yang nak bercuti ni haaaaa.

So, I've waited him at KLIA at 6.30pm like that. I drove myself from KJ to KLIA (salute to myself) dengan Amani dekat sebelah. Carseat tu pun beli last minute taw. Hehe. Luckily Amani tak meragam banyak. Meragam nak tidur je. Prepared susu awal lagi and dah tahu time dia nak tidur kita sumbat dengan botol tu. Sambil drive, sambil tepuk2 dia. Waaaah! She's so behave!

6.45pm je husband dah keluar arrival gate then we quickly pergi ke PD. Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan, sebelum pukul 8.00pm dah sampai hotel. Tapi cam tak syok kan, check-in je dah tak nampak matahari.

Tapi, ke mana kami check-in?

AVILLION PORT DICKSON!

Disebabkan sampai PD pun malam, so tak snap gamba sangat. Cause I know, nothing can see in the picture. Well...

We had our dinner at 8.30pm. It was rainy night. Pergi satu restaurant ni (can't recall the name), but it's full, then pergi another restaurant which nearby our hotel juga. Jalan kaki pun boleh. Food was okay but service very bad. Slow service ever! People who's sitting next to me made noise dekat pelayan tu. Haaa, lantak lah!

Jumpa my senior dekat KPM dulu kak Linda and family pun makan dekat situ.

Esok harinya, mula lah hari kami berjalan-jalan dalam resort tu je.


Bagi dorang masa untuk tidur seenaknya. hehe.


Signage untuk ke bilik. Nasib la bilik kitorang tak jauh.




Ada pet farm dekat sini.


Si bapa serba salah nak mandi ke tak


But finally, terjun juga lepas dipujuk.



View from our room.

 

Act like a boss.


Amani ni pun sama. Goleng keje dia.


Lobby view. Yang ni chalet garden view.




Review sikit pasal hotel/resort ni (Avillion Port Dickson)

- 2 types of chalet; water chalet & garden chalet. We stay in water chalet.

- Because of last minute booking, we nearly missed to stay at this hotel. Dah bgtahu awal2 dgn husband nak stay chalet resort. PD hotels mostly dah fully booked. I pun terkejut sampai call hotel nak riki2 ada bilik kosong lagi tak. Rupanya, Singapore tengah cuti Independence Day. so ramai la Singaporean bercuti dekat PD ni. Rezeki, tah macam mana check back on Agoda, bilik ni ada kosong lagi. Cepat-cepat lah kami book. Price? Almost RM500. Ikutkan normal price RM300++ camtu je. Maybe sebab peak season kot.

- Package doesn't include breakfast. So kami beli roti je malam tu buat sarapan. Nak breakfast situ pun dah RM45++ sorang. Nak nangis T_T

- Parking resort very limited. I guess only can accommodate to 30-40 cars at one time. The rest? You guys park outside lah. Luar kawasan dia agak jauh nak berjalan.

- Ada 2 pool dekat sini. Adult pool which no kids/baby allowed to enter. Kau dok tepi teman laki mandi pun dorang tak bagi. Pool yang husband mandi ni memang open.

- Open roof bathroom. Time tengah mandi boleh ushar langit atas kalau mandi. Bathroom dia super duper besar. Toilet bowl pun ada room, which inside bathroom

- Ada pangkin dekat sebelah katil tu. Memang sesuai untuk small family ada sorang 2 anak boleh tidur sebelah tu.

- Hotel location yang memang dekat town, senang nak cari kedai and tempat makan. Compare Primaland yang I pergi dulu. Nak keluar makan bukan main jauh!

- Other facilities: tennis court, pet farm, gym, art gallery, kids playground, kids room. Special untuk member club dorang ada satu corner yang sangat menarik. Unfortunately we can't go in.


1 comment:

  1. waaaa tengok pool tu bestnya.. hehe.. duduk hotel macam ni mmg kena enjoy habis-habisan..

    ReplyDelete

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.