Cerita si Menipu, Ditipu & Tertipu - She is No Longer Cik Laa

Thursday, August 11, 2011

Cerita si Menipu, Ditipu & Tertipu

Menipu, Ditipu & Tertipu?


Mana lagi best?
Orang yg Menipu ni mesti la rasa syok kan bila dapat menipu orang yg Ditipu.
Dan orang yg Ditipu tu mesti la kan rasa sakit bila dah Tertipu dengan si Menipu ni kan.
Tapi, apa habuan orang yg Mnipu ni bila dorang dapat menipu orang yg Ditipu & Tertipu ni?
Semua manusia pernah merasai rasanya ketiga2 perasaan sebagai
Menipu, Ditipu dan Tertipu.
Tak pernah setiap orang akan merasa diri dia berperasaan baik mahupun jahat.
Angel vs. Devil




Orang yg Menipu ni sememangnya selalu bg alasan. Apa alasan dorang2 ni?
  • Tak bersalah. Kononnya dgn menipu ni dpt melepaskan diri drp apa hal yg dorang ni terlibat. Terutama sekali hal2 yg tidak baik. Mesti nak nampak good2 je dpn orang yg Ditipu & Tertipu tu kan?
  • Jaga hati. Ni selalu juga terjadi. Tak kisah la, dorang dgn bf/gf dorang ke, kawan2 dorang ke, family dorang ke. Semua ni jadi mangsa la. Jaga hati sebab tak maw org2 yg terlibat ni kecewa/terluka dgn tindakan dorang tu? Err. Manipulasi cerita pun benda boleh jd lagi baik ke? Takot tembelang terpecah ler tuee
  • Suka/Hobi? Ada juga ke orang cenggini? Ada kot. Mungkin sbb dah selalu sakit hati sangat so bila menipu ni dapat gembira kan hati dan puaskan hati dia yg terluka tu. Return revenge? Then, benda pun jadi la habit dia untuk buat2 lagi.
  • Tak boleh tengok kesenangan orang lain. Yang ni kes jeles la senang cerita. Dorang ni tak boleh tgk orang lain lebih success drp dorang ni. So, dgn menipu cerita2 lawak, kelakar, dongeng yg ditokok tambah dalam hidup dorang ni la, dorang menipu orang di sekeliling dorang. Nak jugak berasa bangga dgn diri dorang yg penuh TIPU tu. Orang cerita Malaysia dia cerita Russia. Kan jaoh menipu nye tu. Bawak2 la bersyukur dgn apa yg korang dah ada tu.


Apa pulak orang yg Ditipu & Tertipu rasa?
  • Kecewa? Itu dah mesti la kan. Dah mcm perasaan wajib utk si Ditipu&Tertipu ni. Kecewa, sedih dan blah blah blah. Siapa tak rasa mcm tu, bila orang yg kita percaya buat mcm tu dekat kita. Rasa mcm tak dihargai la, rasa mcm orang bodoh je kan.
  • Hilang kepercayaan. "Sekali kau buat aku jgn harap aku nak bg muka dah!" Normal ayat2 orang yg telah ditipu oleh si Menipu. Tapi ada juga orang yg boleh bg peluang utk kali kedua, ketiga dan balh blah blah, sebab nak percaya dekat si polan Menipu ni. Even 100x ditipu pun, si Menipu tetap akan menipu lg. Cuba dkt hati orang yg ketegaq, sekali hang buat aku tak pandang hang lagsung dah.
  • Gossip. Jadi buah mulut la bila si polan kuat Menipu ni selalu menipu orang. Apa lagi, famous la si Menipu ni kan dah orang dok ckp pasal dia je.
  • Putus asa. Ditipu ni akan merasa putus asa bila kerap kali ditipu dgn si Menipu. Hari tu dah kena sekali, hari ni kena lagi, esok kena lagi, tulat pun kena lagi? Alamak kesiannya. Last2 si Ditipu&Tertipu ni pun dah putus asa untuk bg peluang dekat si Menipu ni. "Dulu kau kata nak byr hutang aku harini. Mana?", si Sitipu&Tertipu bertanya. "Malam ni aku byr. Eh, tak. Esok aku byr eh. Ala. Next week aku byr punya", jawab si Menipu. "Saya janji tak buat lagi benda yg sama. Betol ni. Saya menyesal sangat," "Saya tahu saya selalu sgt bg janji, tapi tetap buat benda yg sama. Saya minta kali ni je", kata si Menipu. Si Ditipu&Tertipu pun menjawab "Iyelah awak"


So, korang ni tergolong di kalangan tipu yg mcm mana?
Ke semua korang pernah buat? Hehe.
It's norm semua orang akan buat perkara TIPU ni.
Tp, sehebat mana dia menipu, dan sesakit mana dia ditipu&tertipu kita tak tahu semua tu

What goes around comes around.
Mungkin kita ni dah pernah jadi si Menipu pada waktu dulu.
So, sekarang kita akan menjadi si Ditipu&Tertipu pulak la.

Kita mesti tak nak rasa Ditipu & Tertipu, sebab sakit kan perasaannya.
Oleh itu, elak lah diri dari menjadi seorang Menipu yg professional.
Sebab nanti pasti anda akan menjadi seorang Ditipu&Tertipu yg sangat kecewa.

Kepada si Menipu,
kalau nak tahu mcm mana perasaan si Ditipu & Tertipu, tengok la video ni.
Ada saje pengajaran untuk kita semua





p/s; untuk diri sendiri, para bf/gf, kawan2 dan kaum keluarga


Regards,


No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();
Powered by Blogger.