Mcm mana nak jadi friendly? - She is No Longer Cik Laa

Saturday, February 19, 2011

Mcm mana nak jadi friendly?

Ada tips tak nak jadi friendly?
Friendly/peramah saja k.
Bukan nak tergedik sana sini.
Untuk improve diri sendiri gak sebenarnya.
Asyik diam dgn orang sekeliling segan jugak kan.
Nanti orang kate sombong cmne pulak. Huhu.


1. Mula bercakap dengan orang yang tak kenal

Kalau dah ada orang kenalkan kita pada seseorang, rasanya tak slh utk kita mulakan conversation. Maybe basic pun jadi la. Mcm budak2 dulu mcm mana kita kenal kawan. Tanya la siapa nama, duduk mana, buat apa. Simple kan?

2. Mula bersosial dgn orang yg korang kenal

Bila korang ternampak orang yg korang rasa kenal, tp tak berapa rapat, try to mingle around dgn dorang. Tanya khabar ke, what they have been up lately or talk whatever across to your mind. Borak kejap2 pun jadi la. Berlagak peramah la katakan. huhu.

3. Pergi mana dorang pergi

Let say korang dekat tempat kerja/study, and dorang pergi lunch, apa kata kita pun join sekaki. Tak kisah la ajak ke tak, tebalkan muke siket ke. Kalo dorang pergi toilet, takkan nak ikut pulak kan. huhu. Try to show yg korang pun nak melepak dengan dorang jugak.

4. Spend more time dengan dorang

Melepak dengan kawan2 baru. If dorang ajak melepak after habis class/kerja tak slh nak melepak dgn org2 baru. Nak mengikat silaturrahim katakan. Tp melepak biar elok la kan. Dorang mesti rasa appreciate sebab ada teman untuk borak2 n lepak.

5. Puji sekali-sekala

Puji sekali sekala kawan korang tu. Kalau dressup dia cantik n dia mengharapkan pujian dr korang tu, paham2 je la kan. Just say, "cantik la baju awak". tapi jgn melampau pulak kalo orang tu pakai baju yg bercat sana sini korang cakap cantik pulak kan. Sah korang yg tak betol ni

6. Tunjuk rasa minat apa yg kawan2 bualkan

Show interest apa yg kawan korang borakkan. Even koragn sepatah haram pun tak paham apa kawan baru korang tu merepek, tunjuk je expression yg korang ni happy gelak2 teruja sangat. tapi beragak2 la kan. Tp, jangan la pulak bila kawan korang tanya soalan korang berperangai happy gelak2 teruja tu, expression salah sgt, n nampak korang sebenarnya tengah beranga apa yg kawan korang ckp kan tu.


Semuanya nampak basic kan, tapi sebenarnya ada ke tak kita buat semua ni in real live?
If korang nak tahu lebih lanjut boleh klik sini.


p/s; nak improve bercakap pulak



No comments:

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();