Tadika Visit & Yuran untuk 2020 - She is No Longer Cik Laa

Friday, September 27, 2019

Tadika Visit & Yuran untuk 2020

Auchakkkk!

Aiseh, mood menulis ni ke laut lagi. Maklumlah banyak sangat benda pending nak kena buat. Nasib blog ni ada apps. So mana yg sempat kita update dlm phone je.

Okay, this is my second time visit kindy utk Amani. Dulu mencari utk 3yo punya kindy. Buat now nak register utk 5yo.

Ok, I just summarize dari apa yg dah visit baru2 ni.

1. Brainy Bunch

Location: Kg Tengku Kelana Jaya (rumah banglo)
Syllabus: Montessori (9/10)
English-speaking: 9/10
Islamic: 8/10
Tidiness & Cleanliness: 8/10
Monthly Fees: RM370
Annual Fees: RM2200++ (exc. uniforms etc.)
Note: Brainy Bunch would be my first choice sebab syllabus dorang Montessori and priority to English medium and Islamic. Waktu visit campus dia tu tgk anak2 tgh ada training taekwando dorang speaking u olls. Speechless I tengok. And tadika pun rumah banglo 2 tingkat which is anak2 memang akan ada activity luar. Principal dia bagus je dalam explanations. Memang terang satu2 method learning dorang.

2. Little Caliph

Location: Dataran Glomac Kelana Jaya (premis kedai)
Syllabus:
English-speaking: 7/10
Islamic: 8/10
Tidiness & Cleanliness: 10/10
Monthly Fees: RM320
Annual Fees: RM1700++ (including uniforms, activities. Payment utk first semester, another semester on June additional RM500)
Note: Tadika Little Caliph sangat bersih and all looks new. Mungkin sebab tadika ni baru lagi. Tak silap maybe 2 years operation. Sebelum ni dorang dekat Parklane. English medium learning juga. Tadika terletak di level 1 & 2. Level 2 ada area utk Playschool & transit. Tak melawat pun level 2, sebab that time budak2 tengah rehat.

3. Kindekaizen

Location: Dataran Glomac Kelana Jaya (premis kedai)
Syllabus:
English-speaking: 8/10
Islamic: 5/10
Tidiness & Cleanliness: 10/10
Monthly Fees: RM400
Annual Fees: RM2000++ (including uniforms, activities)
Note: Kindekaizen is just next to Little Caliph and dorang pun premis kedai juga. Pernah visit Kinderkaizen before this. Concept dorang takde class. Memang keterbukaan gitu. Learn through play concept.

4. Smart Reader

Location: SS3 Kelana Jaya (rumah banglo)
Syllabus:
English-speaking: 9/10
Islamic: 5/10
Tidiness & Cleanliness: 6/10
Monthly Fees: RM330 + RM40 (Fardhu Ain)
Annual Fees: RM2100++ (including uniforms, activities)
Note: At first memang macam nak terus register this kindy. Tp bila visit tu, tengok kindy dia mcm agak lama sikit tapi still berkemas. Cuma dorang tak titik beratkan on Islamic. Additional for Fardhu Ain class. But they have Mandarin class in their timetable.

5. PASTI

Location: SS3 Kelana Jaya (Sekolah Agama Al Hidayah)
Syllabus:
English-speaking: 4/10
Islamic: 9/10
Tidiness & Cleanliness: 6/10
Monthly Fees: RM180
Annual Fees: RM800++ (including uniforms, activities)
Note: Currently Amani dah 2 years dekat PASTI ni. Alhamdulillah. Memang titik beratkan Islamic. Memang hari2 boleh dengar dia baca doa harian. And dah mahir surah-surah lazim. My concern to change, sebab dia dah 2 years dekat sini, and nak tukar environment. PASTI sini kongsi lokasi dengan sekolah agama. Last year dorang cakap nak pindah. But up to now, belom lagi. Student sini ramai sengat nak dekat 100 rasanya. Memang agak padat sekolah dia. Class utk 4 & 5yrs campur dekat level bawah.


Pening nya la nak pikir hantar anak kindy mana next year. Sebab bila dah 5yr ni kalo boleh nak cikgu focus dekat pembelajaran dia.

No comments:

Powered by Blogger.